Naar hoofdinhoud Naar footer

Deel 1: Po en urinaal reinigen en desinfecteren

Gepubliceerd op: 13-02-2017

Deel 1 gaat over ‘Materialen voor reinigen en desinfecteren van po en urinaal’. Welke materialen en voorzieningen zijn in mijn instelling nodig om aan deze richtlijn te kunnen voldoen?

Gebruik pospoeler of wegwerpmateriaal

Om overdracht van micro-organismen te voorkomen, gebruik je voor het afvoeren van urine en feces een herbruikbare po of urinaal die in een pospoeler gereinigd en gedesinfecteerd wordt of wegwerpmateriaal dat in een verpulveraar verwerkt wordt. Wanneer je voldoet aan de voorwaarde (zie onderstaand schema, nummer 2) om af te wijken van dit uitgangspunt, mag je gebruik maken van wegwerpzakken met absorberend materiaal voor opvang in de po, waarbij je de po na gebruik hiermee reinigt en bij zichtbare vervuiling na reiniging ook even desinfecteert met bijvoorbeeld alcohol 70%. 

Voor opvang van urine mag in dat geval gebruik gemaakt worden van een cliëntgebonden urinaal die uitsluitend na gebruik voorzichtig geleegd en omgespoeld wordt. Wanneer de cliëntgebonden materialen voor deze cliënt overbodig zijn geworden, wordt de po gedesinfecteerd en de urinaal weggeworpen. Dit omdat een urinaal niet goed handmatig te desinfecteren is en de kosten van een urinaal niet opwegen tegen andere alternatieven.

Tip 2: Bescherm jezelf; dus draag onsteriele handschoenen als je hulp biedt bij urine en ontlasting en pas handhygiëne toe als je de handschoenen uit hebt gedaan.

Conclusie

Conclusie is dat het legen van po’s in het toilet niet meer toegestaan is, en dat alléén een urinaal nog handmatig in het toilet geleegd mag worden als er geen pospoeler in de buurt is, er maar een enkele bewoner gebruik hiervan maakt én het voorzichtig zonder spetten en spatten uitvoert. Uiteindelijk hopen we hiermee verspreiding van vervelende bacteriën, virussen en BRMO’s terug te dringen en kwaliteit van zorg te verbeteren. 

Deel deze pagina via:

Contactpersonen