Toon zoekbalkToon menu

Kennisplein voor verpleging, verzorging, zorg thuis en eerste lijn
Verbeteren doe je zo

Terugdringen onnodige zorghandelingen

Slim Zorgen heeft als doel onnodige zorghandelingen terug te dringen. Bij Slim zorgen ga je op een projectmatige manier aan de slag met een of meerdere teams met het terugdringen van onnodige zorghandelingen. Ofwel tijdrovende en onnodige zorghandelingen loslaten en waar nodig vervangen door betere en moderne alternatieven.

onnodige zorghandelingen ouderenzorgTien projectstappen

Eerst kijk je welke onnodige zorghandelingen er nog voorkomen binnen een team. De digitale screening van Vilans kan hierbij helpen. Het zorgteam kiest vervolgens zelf welke zorghandeling(en) ze als eerste willen aanpakken, voor meer kwaliteit voor de cliënt en tijdsbesparing.

Download de posterPoster met tips en tricks

Verschillende organisatie gingen al aan de slag met Slim Zorgen. Vilans vertaalde de belangrijkste geleerde lessen van de teams in een poster met tips en tricks poster. Handig om op te hangen in de teamkamer!
Download de poster (pdf)

Op de poster staan tips en tricks over onder meer:

  • Het samenstellen van de projectgroep.
  • De organisatie van het project.
  • Het betrekken van medewerkers en cliënten.
  • Benodigde voorwaarden en hulpmiddelen.

De 15 slimme keuzes van Slim zorgen

Vilans heeft in samenwerking met het veld vijftien zorghandelingen op een rij gezet die in aanmerking komen voor Slim Zorgen. Het gaat niet alleen om besparing van tijd en kosten, maar vooral om kwaliteitsverbetering van zorg én het verhogen van de zelfredzaamheid van de cliënt. In december 2016 is dit overzicht uitgebreid tot .

Reageer op deze pagina

Wil je reageren op Zorg voor Beter? Lees dan eerst de spelregels door.