Naar hoofdinhoud Naar footer

Deel deze pagina via:

Soort

Onderzoek

Organisatie / Uitgever

Nivel

Kennissynthese Vrijwilligershulp thuis bij mensen met dementie

Gepubliceerd op: 28-02-2016

In 2016 heeft het Nivel een kennissynthese over‘Vrijwilligershulp thuis bij mensen met dementie’gepubliceerd. Hierin staan onder andere verschillende vormen van vrijwilligerswerk toegelicht en een aantal conclusies en aanbevelingen op welke wijze organisaties kunnen inzetten om meer vrijwilligers te werven.

Uit de kennissynthese blijkt dat er in Nederland een groot aanbod van georganiseerde vrijwilligershulp voor mensen met dementie en hun mantelzorgers is, zowel bij mensen thuis als in de buurt. Bij de meeste vormen van vrijwilligershulp is een welzijns- of vrijwilligersorganisatie betrokken die zorgt voor werving van vrijwilligers, koppeling van vrijwilligers aan mensen met dementie en hun mantelzorgers, opleiding en ondersteuning van de vrijwilligers. 

Uit de praktijk blijkt, dat weinig mensen met dementie die zelfstandig wonen gebruik maken van vrijwilligershulp. Het is nog onduidelijk waarom dit zo is en hoe de toeleiding van mensen met dementie en hun mantelzorgers naar vrijwilligershulp zou moeten gebeuren. Het verbinden van professionals, vrijwilligers en buurtinitiatieven is volgens experts een belangrijke voorwaarde om het gebruik te laten toenemen.