Naar hoofdinhoud Naar footer

Videoleerlijn: Zorgverlening aan mensen met een achtergrond in voormalig Nederlands-Indië

Gepubliceerd op: 28-02-2024

Ouderen met een achtergrond in voormalig Nederlands-Indië ervaren regelmatig dat zorgverleners te weinig kennis hebben over hun historische en culturele achtergronden. Wat weer van invloed is op de kwaliteit van de zorgverlening omdat uitingen en gedrag onvoldoende worden herkend. ARQ Kenniscentrum Oorlog, Vervolging en Geweld en Stichting Pelita ontwikkelden de vijfdelige videoleerlijn ‘Begripvol zorgen - Echo’s uit Nederlands-Indië’, waarin met korte films wordt uitgelegd hoe zorgverleners kunnen omgaan met deze zorgvragen.

In Nederland wonen ongeveer 2 miljoen mensen met een achtergrond in voormalig Nederlands-Indië. De kans is dus groot dat je als zorgverlener in contact komt met mensen met deze achtergrond. 

Kennis over geschiedenis en cultuur

Om een goede aansluiting te vinden en nog betere zorg te verlenen is het voor zorgverleners belangrijk kennis te hebben van de geschiedenis, cultuur en ervaringen van de deze gemeenschap. Het verleden kan nog altijd een grote invloed hebben. 

In de video's staan steeds de oudere zelf en de zorgverlener centraal. Zo is bijvoorbeeld te zien wat de relatie is tussen oorlogservaringen in Nederlands-Indië en gezondheidsklachten, het belang van kennis over culturele achtergronden in de communicatie met ouderen en waar de zorgprofessional rekening mee moet houden bij ouderen met dementie.

Zorgverleners kunnen heel direct zijn. Wat in de Nederlandse samenleving eigenlijk heel normaal is, maar voor mensen met een Indische en Molukse achtergrond kan dat juist averechts werken.

Mario Goertz, zorgmanager dementie

Videoleerlijn Begripvol zorgen: Echo's uit Nederlands-Indië

De videoleerlijn bestaat uit 5 edities met korte video's, informatie, praktische opdrachten en verwijzingen over het onderwerp. Bekijk de trailer van de videoleerlijn:

YouTube video thumbnail

Ga naar

ARQ Nationaal Psychotrauma Centrum en Stichting Pelita

Meld je aan voor de gratis videoleerlijn Begripvol zorgen: Echo's uit Nederlands-Indië van ARQ en Stichting Pelita. Je ontvangt na aanmelding de afleveringen wekelijks in je email. 

Deel deze pagina via:

Soort

Video

Organisatie / Uitgever

ARQ Nationaal Psychotrauma Centrum en Stichting Pelita