Naar hoofdinhoud Naar footer

Deel deze pagina via:

Soort

Training

Trainingen culturele verschillen in de zorg

Gepubliceerd op: 01-03-2022

Een training kan helpen je in je werk meer cultuur-sensitief te maken. Het begint bijbewustwording;het vergroten van kennis, leren reflecteren over je eigen achtergrond en handelen, stilstaan bij waarden en normen en het vergroten van gespreksvaardigheden. Een eenmalige training of workshop is vaak niet voldoende om medewerkers te scholen op het gebied van diversiteit. Daarom is het belangrijk dat dit thema regelmatig terugkomt in team- en werkbesprekingen, bij intervisie- of reflectiebijeenkomsten, tijdens functioneringsgesprekken en ook in trainingen voor nieuwe medewerkers, vrijwilligers en cliëntenraden.

Culturele verschillen

Veel ROC’s en zelfstandige bureaus, maar ook organisaties als Pharos, expertisecentrum gezondheidsverschillen en NOOM (Netwerk van Organisaties voor Oudere Migranten) bieden ‘diversiteitstrainingen’ aan. Daarbij gaat het meestal over culturele diversiteit. Seksuele diversiteit komt vaak niet of zijdelings aan bod.

  • Pharos, expertisecentrum gezondheidsverschillen, heeft diverse trainingen voor een zorgaanbod dat aansluit bij mensen met een migratieachtergrond, vluchtelingen en laagopgeleiden.
  • NOOM, Netwerk van Organisaties voor Oudere Migranten, geeft ook trainingen voor professionals in de zorg. 
  • Ook Movisie heeft een trainingsaanbod op de website.