Naar hoofdinhoud Naar footer

Deel deze pagina via:

Soort

Meetinstrument

Organisatie / Uitgever

LPZ

Meten van ondervoeding

Gepubliceerd op: 21-05-2022

Zo kun je de cijfers van jouw organisatie vergelijken met de gemiddelde cijfers. En je kunt verschillende zorgafdelingen of -teams onderling vergelijken. Ook kun je door een periodieke meting de ontwikkeling van ondervoeding zien over de tijd. Daarmee kun je bepalen of jouw interventies effectief zijn.

Het bepalen van de prevalentie van ondervoeding kan handmatig, maar dit is erg tijdrovend. Veel multidisciplinaire elektronisch pati├źntendossiers bieden de mogelijkheid om ondervoedingscijfers binnen de zorgorganisatie eenvoudig te achterhalen.

Landelijke prevalentiemeting zorgproblemen

Een andere optie om prevalentiecijfers te achterhalen en vergelijken is het meedoen aan de landelijke prevalentiemeting zorgproblemen. De LPZ meet jaarlijks de prevalentie van ondervoeding binnen de Nederlandse gezondheidszorg. Door mee te doen aan de LPZ kan jouw zorgorganisatie de LPZ ook gebruiken als meetinstrument voor het jaarlijks vaststellen van de prevalentie van ondervoeding binnen de zorgorganisatie. Ook biedt de LPZ de mogelijkheid prevalentiecijfers te vergelijken tussen locaties en afdelingen binnen de eigen organisatie en met landelijke zorginstellingen.