Naar hoofdinhoud Naar footer

Downloads

Manieren om zelf aan de slag te gaan met betekenisvol leven

Gepubliceerd op: 03-08-2022

Betekenisvol leven is voor iedereen anders, maar er zijn ook elementen die voor iedereen hetzelfde zijn, namelijk: - Jezelf kunnen zijn/gelijkwaardig zijn. - Iets voor iemand anders kunnen betekenen/je nuttig voelen. - Iets kunnen toevoegen aan een groter geheel. Er zijn diverse manieren om erachter te komen wat voor iemand betekenisvol kan zijn.

Levensboek of Levensverhaal

Een bekend voorbeeld is het opstellen van een levensboek/levensverhaal. Een levensverhaal vertelt de persoonlijke levensgeschiedenis van iemand. Het levensboek is daar het tastbare resultaat van. Door te vertellen over het eigen leven geeft de verteller het verleden een betere plek, versterkt het zelfbeeld en identiteit en verstevigt de relatie met familie en sociaal netwerk.

Gesprek over zingeving

Er bestaan diverse hulpmiddelen en tools die kunnen helpen om het gesprek aan te gaan over betekenisvol leven. Hieronder een aantal voorbeelden. 

  • Praatplaat (pdf) die je kunt gebruiken voor een persoon met dementie die zich niet kan uiten of als voorbereiding op een gesprek met een persoon met dementie die qua belevingswereld ver van je afstaat. Je kunt de praatplaat zelf of samen met collega’s invullen.
  • In het boekje 'Een goed leven met dementie' (pdf onder downloads) vind je tips om het gesprek aan te gaan en te ontdekken wat de wensen zijn van iemand met dementie en hoe je als medewerker hierin kunt faciliteren. 
  • Doorloop deze korte e-learning met praktijksituaties rondomlevensvragen door op de afbeelding te klikken.
  • De Toolbox 'Betekenisvol contact' staat vol eenvoudige en praktische activiteiten die als doel hebben om contact te maken met iemand met dementie. 

Downloads

Deel deze pagina via:

Downloads

Contactpersoon

Soort

Kennisbundel

Taal

Nederlands