Naar hoofdinhoud Naar footer

Ervaringen delen met methode Ervaringen Centraal

Gepubliceerd op: 08-03-2023

Kennis delen is belangrijk in de zorg. Maar ook ervaringen delen is van belang. Dat ontdekte Leyden Academy on Vitality and Ageing tijdens het samenwerken met verschillende praktijk- en onderwijsorganisaties die zich richten op leefplezier. Samen met Leefplezier in de zorg ontwikkelden zij de methode Ervaringen Centraal.

Positieve effecten

In de methode Ervaringen Centraal staat het delen van ervaringen van medewerkers, bewoners en hun naasten centraal. Met positieve effecten als gevolg:

  • Het zorgde voor een betere aansluiting bij de leefwereld van medewerkers.
  • Het zorgde voor nieuwe manieren van leren en ontwikkelen binnen teams.
  • Het gaf handvatten aan bestuurders en managers om te gebruiken voor kwaliteitsverbetering. 

Bekijk onderstaande video over Ervaringen Centraal:

YouTube video thumbnail

Ook voor bewoners positief

Dat deze methode het werkplezier vergroot, komt onder andere doordat de bewoners betere zorg ervaren. Een bewoonster kon door haar rolstoel niet meer met haar benen onder de tafel. Daardoor kon zij niet meedoen met de workshop bloemschikken. Omdat de zorgmedewerker het nachtkastje van mevrouw gebruikte als uitklaptafeltje, kon mevrouw toch meedoen aan de workshop. De zorgmedewerker was tevreden met de door haar aangeboden zorg. Door deze ervaring te delen, konden collega's van haar leren. De bewoonster ervaarde door het toch mee kunnen doen aan de workshop meer leefplezier binnen de zorgorganisatie.

Aan de slag met methode Ervaringen Centraal 

Samen met Respect en ZZG Zorgroep ontwikkelde Leyden Academy on Vitality and Ageing een doeboek met speelkaarten zodat je ook aan de slag kan met de methode Ervaringen Centraal en de positieve effecten kan ervaren. 

Voor ondersteuning tijdens het gebruik van het doeboek, is een afspeellijst genaamd Ervaringen Centraal op YouTube geplaatst met uitleg, voorbeelden en vragen over de methode Ervaringen Centraal en de daarbij horende ervaringencyclus. 

Deel deze pagina via:

Soort

Methode

Taal

Nederlands