Naar hoofdinhoud Naar footer

Welbevinden en levensvragenEenzaamheid

Gepubliceerd op: 03-09-2020

Laatst bijgewerkt op: 20-10-2022

Eenzaamheid is voor iedereen anders en daarom ook niet voor iedereen gemakkelijk op te lossen. Ouderdom brengt vaak een verlies van waardevolle relaties met zich mee, een belangrijke oorzaak van eenzaamheid. Wat is eenzaamheid en wat kunnen we doen om eenzaamheid tegen te gaan?

Wat is eenzaamheid?

Iedereen voelt zich weleens eenzaam of alleen. Wat is eenzaamheid precies? En wanneer is eenzaamheid een probleem? Eenzaamheid is je niet verbonden voelen. Je ervaart een gemis aan een hechte, emotionele band met anderen. Of je hebt minder contact met andere mensen dan je wenst. Bij eenzaamheid horen kenmerken als negatieve gevoelens van leegte, verdriet, angst en zinloosheid en lichamelijke of psychische klachten. Gevoelens van eenzaamheid kunnen invloed hebben op je gezondheid, welzijn en kwaliteit van leven. Lees meer op de pagina met oorzaken en gevolgen van eenzaamheid.

Ouderdom

Meer dan de helft van de 75-plussers in Nederland voelt zich eenzaam. Bij veel ouderen komt dat vaak door meerdere factoren. Zoals het overlijden van een partner of andere leeftijdsgenoten, beperkte mobiliteit en achteruitgang in fysiek en mentaal functioneren. Tegelijkertijd worden mensen steeds ouder, wonen ze langer thuis en is de fysieke afstand tot kinderen groter dan vroeger.

Vormen van eenzaamheid

Wil je weten welke vormen van eenzaamheid er zijn, of eenzaamheid op te lossen is of dat het te voorkomen is? Bekijk dan deze video van Anja Machielse. Zij is bijzonder hoogleraar empowerment kwetsbare ouderen.

YouTube video thumbnail

Praktijkvoorbeelden van eenzaamheid

Er zijn geen verhalen.

Tips over eenzaamheid

Er zijn geen tips.

Agenda

Er zijn geen agenda-items gevonden