Toon zoekbalkToon menu

Kennisplein voor verpleging, verzorging, zorg thuis en eerste lijn
Eten en drinken

Meten van ondervoeding

Wil je ondervoeding binnen jouw organisatie tegengaan? Dan is het goed om eerst na te gaan hoeveel ondervoeding er eigenlijk voorkomt onder de bewoners. Zo kun je de cijfers van jouw organisatie vergelijken met de gemiddelde cijfers. En je kunt verschillende zorgafdelingen of -teams onderling vergelijken. Ook kun je door een periodieke meting de ontwikkeling van ondervoeding zien over de tijd. Daarmee kun je bepalen of jouw interventies effectief zijn.

Het bepalen van de prevalentie van ondervoeding kan handmatig, maar dit is erg tijdrovend. Veel multidisciplinaire elektronisch patiëntendossiers bieden de mogelijkheid om ondervoedingscijfers binnen de zorgorganisatie eenvoudig te achterhalen.

Landelijke prevalentiemeting zorgproblemen

Een andere optie om prevalentiecijfers te achterhalen en vergelijken is het meedoen aan de landelijke prevalentiemeting zorgproblemen (bekijk de website van de LPZ). De LPZ meet jaarlijks de prevalentie van ondervoeding binnen de Nederlandse gezondheidszorg. Door mee te doen aan de LPZ kan jouw zorgorganisatie de LPZ ook gebruiken als meetinstrument voor het jaarlijks vaststellen van de prevalentie van ondervoeding binnen de zorgorganisatie. Ook biedt de LPZ de mogelijkheid prevalentiecijfers te vergelijken tussen locaties en afdelingen binnen de eigen organisatie en met landelijke zorginstellingen.

Reageer op deze pagina

Wil je reageren op Zorg voor Beter? Lees dan eerst de spelregels door.