Toon zoekbalkToon menu

Kennisplein voor verpleging, verzorging, zorg thuis en eerste lijn

Hygiëne

Tips en tools over hygiëne voor zorgmedewerkers 11/01/2023

Structureel aandacht voor het thema hygiëne is belangrijk. Het helpt namelijk de verspreiding van bacteriën voorkomen. Steeds meer bacteriën worden ook ongevoelig voor antibiotica. Het gevolg hiervan is dat eenvoudig te genezen ziektes weer levensbedreigend kunnen worden. Infectiepreventie kan dit tegengaan. Maar dat vraagt wel om schoon en veilig werken met elkaar. Een overzicht van tips en tools die je daarbij helpen.

Persoonlijke kennis

Doe de Zelftest Antibioticaresistentie

Antibioticaresistentie wordt een steeds groter probleem, infectiepreventie in het verpleeghuis is daarom heel belangrijk. Weet jij alles over hygiënisch werken, antibiotica en (resistente) bacteriën? 

Hygiënisch werken in beeld

In de online videotheek staan verschillende video's over hygiëne en infectiepreventie.

Vijf redenen waarom ook je trouwring af moet

Voor een goede handhygiëne is het belangrijk dat (hand)sieraden af gaan. Toch maken veel zorgverleners voor hun trouwring graag nog een uitzondering. Maar je kunt niet hygiënisch werken met een (trouw)ring om. Wij leggen uit waarom.

Poster persoonlijke hygiëne

Is je baard kort geknipt? Draag je geen lange oorbellen? Met deze poster breng je je persoonlijke hygiëne in kaart. Kan je elk vakje afvinken? Dan ben je klaar voor je werkdag! Download de poster en print hem uit op A3-formaat. Hang de poster op in de koffieruimte.

Werken in een team

Samenwerking

Hygiënisch werken kun je niet alleen. Daar heb je je collega's en teamleden voor nodig. Deze tools helpen jou en je team op weg om de samenwerking op het gebied van hygiëne te verbeteren.

Feedback en evaluatie

In elk team is het belangrijk om feedback te krijgen en te nemen, maar vaak vinden we dat spannend en eng. Deze tools helpen je om feedback leuk te maken.

Leeromgeving hygiënisch werken

Werk met je team aan hygiënisch werken en meld je aan voor de online leeromgeving hygiënisch werken. Iedere week besteed je met je team aandacht aan een van deze thema’s:
  • Persoonlijke hygiëne
  • Handhygiëne
  • Hygiëne en werkomgeving
  • Hygiënisch handelen

Je doet kleine opdrachten en bespreekt die met elkaar. Zo leer je kritischer naar jezelf en naar elkaar te kijken.

Wegwijzer infectiepreventie

En ken je de Wegwijzer infectiepreventie van Waardigheid en trots al? Deze zet de belangrijkste aandachtspunten én hulpmiddelen op een rij. Zodat jij je weg vindt tussen alle beschikbare kennis. De wegwijzer is interessant voor iedereen die actief werk maakt van infectiepreventie.