Toon zoekbalkToon menu

Kennisplein voor verpleging, verzorging, zorg thuis en eerste lijn

Zelfredzaamheid

Hulpmiddelenwijzer: betrouwbare en onafhankelijke informatie voor iedereen 11/04/2023

Er zijn honderden hulpmiddelen die het leven makkelijker kunnen maken. Niet alleen voor mensen met een beperking of handicap, maar ook voor zorgverleners. Maar door de vele verkrijgbare hulpmiddelen zie je soms door de bomen het bos niet meer. Welke hulpmiddelen zijn er en wat is belangrijk bij het kiezen van een hulpmiddel?

De Hulpmiddelenwijzer kan je helpen bij het vinden van het hulpmiddel dat past bij jouw behoeften. Je vindt er informatie over veel verschillende soorten hulpmiddelen, van rolstoel tot potopener. Alle informatie staat praktisch bij elkaar, op één website.

Eenvoudig en praktisch

De Hulpmiddelenwijzer is eenvoudig in gebruik. Je kunt bijvoorbeeld zoeken op activiteit of aandoening en zo een passend hulpmiddel vinden. Per hulpmiddel lees je hoe je het kunt gebruiken, wat de alternatieven zijn en wat verder nog belangrijk is om te weten over het hulpmiddel. Ook geven we informatie over of er een vergoeding voor het hulpmiddel mogelijk is. Op de Hulpmiddelenwijzer vind je informatie die je helpt bij de voorbereiding van een gesprek met gemeenten, behandelaars of zorgverzekeraars. 

De Hulpmiddelenwijzer heeft geen commercieel belang en bevat alleen onafhankelijke informatie over verschillende hulpmiddelen. Wij verkopen dan ook geen hulpmiddelen, maar geven gebruikers alle informatie die handig is bij het kiezen van een hulpmiddel, zodat zij eenvoudig de juiste keuze maken. Voor sommige hulpmiddelen hebben we zelfs een speciale keuzehulp. Hiermee vind je door een aantal vragen te beantwoorden snel het hulpmiddel dat het beste bij je past.

Zelfstandig, ook zonder hulpmiddel

Sommige handelingen die lastig zijn, kun je op een andere manier uitvoeren, dus ook zonder gebruik van een fysiek hulpmiddel. Je moet hiervoor soms alleen net een andere werkwijze volgen. Voor verschillende handelingen en activiteiten heeft de Hulpmiddelenwijzer pagina’s met tips om de actie als nog (gemakkelijker) zelfstandig uit te voeren. Vaak wordt de handeling zelfs uitgebreid uitgelegd in een overzichtelijk stappenplan. Ook vind je op de pagina handige alternatieven.

Oók waardevol voor zorgverleners

De Hulpmiddelenwijzer is niet alleen nuttig voor mensen met een beperking. De website biedt ook waardevolle informatie voor zorgverleners en familieleden die op zoek zijn naar informatie over hulpmiddelen voor hun naasten. Wij werken nauw samen met professionele ondersteuners als ergotherapeuten, behandelaars, onafhankelijke cliëntadviseurs en Wmo-consulenten.

De Hulpmiddelenwijzer bevat dus waardevolle informatie voor iedereen. Zo kan een ergotherapeut bijvoorbeeld samen met de cliënt zoeken op activiteiten die de cliënt niet of moeizaam uit kan voeren. Samen kunnen ze vervolgens de passende hulpmiddelen en tips uitproberen. 

De praktijkondersteuner van de huisarts (POH) kan de Hulpmiddelenwijzer op zijn beurt weer gebruiken om de vraag achter de vraag te achterhalen. Waar lopen patiënten in het dagelijks leven tegenaan en welke hulpmiddelen of tips kunnen ondersteuning bieden? 

Tot slot zijn er natuurlijk de mantelzorgers. De mantelzorger is vaak de eerste persoon die ziet dat er meer nodig is en de naaste het niet meer zelf kan. Het is soms moeilijk om hulp te vragen en ook het gebruik van een hulpmiddel kan een lastige stap zijn. Als mantelzorger samen met je naaste de Hulpmiddelenwijzer bekijken en ‘kleinere’ hulpmiddelen en handige tips zien, kan deze drempel verlagen.

De Hulpmiddelenwijzer is dus een uitstekend platform als je op zoek bent naar een hulpmiddel dat past bij jou behoeften. De website is bovendien eenvoudig in gebruik en biedt soms ook handige tips waardoor je geen hulpmiddel nodig hebt. Kortom: een onmisbare bron van informatie voor iedereen, van mantelzorger tot ergotherapeut!