Naar hoofdinhoud Naar footer

Deel deze pagina via:

Stel je vraag aan

Vilans Hulpmiddelenwijzer: alles over zorghulpmiddelen

Gepubliceerd op: 15-02-2023

De Hulpmiddelenwijzer is een onafhankelijke website met eerlijke informatie over honderden zorghulpmiddelen. De website helpt mensen bij het vinden van hulpmiddelen om hun dagelijks leven gemakkelijker te maken.

Op Hulpmiddelenwijzer.nl vind je informatie over veel verschillende soorten hulpmiddelengroepen: van rolstoel tot potopener. Ook lees je waar je hulpmiddelen kunt kopen of aanvragen. En of er een vergoeding mogelijk is. De informatie helpt je bij de voorbereiding van een gesprek met gemeenten, behandelaars of zorgverzekeraars.

Bekijk de animatie:

YouTube video thumbnail

Alles op één plek

De Hulpmiddelenwijzer is eenvoudig in gebruik. Je kunt bijvoorbeeld een hulpmiddel vinden door te zoeken op activiteit of aandoening. Alle informatie staat praktisch bij elkaar op één website. 

Ook bevat de Hulpmiddelenwijzer waardevolle tips voor gebruik van een hulpmiddel én alternatieven. Je kunt informatie vinden over waarvoor, in welke situatie of bij welke activiteit je een hulpmiddel kunt gebruiken. Bovendien is Hulpmiddelenwijzer.nl onafhankelijk en niet commercieel en heeft het als doel te zorgen dat gebruikers het meeste uit hun hulpmiddelen kunnen halen. 

Voor iedereen nuttig: van mantelzorger tot zorgverlener

De website is bijvoorbeeld nuttig voor mensen met een beperking, maar ook voor zorgverleners en familieleden die op zoek zijn naar informatie over hulpmiddelen voor hun naasten. De site werkt nauw samen met professionele ondersteuners als ergotherapeuten, behandelaars, onafhankelijke cliëntadviseurs en Wmo-consulenten. Zo zorgen zij dat de Hulpmiddelenwijzer voor iedereen waardevolle informatie bevat:

  • Een ergotherapeut kan samen met de gebruiker zoeken op activiteiten die de gebruiker niet of moeizaam uit kan voeren om te kijken bij welke beweging of aandoening het hulpmiddel geschikt is. Soms is er geen hulpmiddel nodig, maar is het mogelijk om iets op een andere manier te doen. Ook deze alternatieven en tips zijn te vinden op de Hulpmiddelenwijzer.
  • Bij gesprekken met een praktijkondersteuner huisarts (POH) kan de website helpen om de vraag achter de vraag te achterhalen. Waar loopt de patiënt tegenaan in het dagelijks leven en bij welke activiteiten? Wat belemmert haar of hem? Welke hulpmiddelen of tips bieden hierbij ondersteuning?
  • De mantelzorger is vaak de eerste persoon die ziet dat er meer nodig is of dat het samen niet meer lukt. Het is moeilijk om hulp te vragen en ook het gebruik van een hulpmiddel is een lastige stap. Samen de website bekijken en ‘kleinere’ hulpmiddelen en handige tips zien, kan deze drempel verlagen.

Informatief platform

Kortom: De Hulpmiddelenwijzer is een uitstekend platform dat informatie biedt over verschillende soorten hulpmiddelen en hoe je deze kunnen aanvragen. Het is eenvoudig te gebruiken, biedt waardevolle tips en is een onmisbare bron voor iedereen die op zoek is naar informatie over hulpmiddelen. Lees meer over Hulpmiddelenwijzer.nl op de website.