Locatie
Groningen
Doelgroepen
- bewoners aardbevingsgebied
- professionals en vrijwilligers die betrokken zijn bij bewoners aardbevingsgebied
- kerkelijke gemeenschappen in het aardbevingsgebied
- organisaties rondom de aardbevingsproblematiek en de mensen die daarin actief zijn
- beleidsmakers en management van aardbevingsgerelateerde organisaties
- media rondom de aardbevingsproblematiek
Doelstelling
Geestelijke verzorging voor Groningers die getroffen zijn door de aardbevingsproblematiek en hun verhaal kwijt willen. Veel Groningers krijgen te maken met gevoelens van onzekerheid, onveiligheid, onmacht en teleurstelling.Geestelijk verzorgers zijn er om die gevoelens een plek te geven en hiermee om te gaan.
Aanbod
Groepsactiviteiten
Groepswerk nog in ontwikkeling: geplande inhoudelijke presentaties, presentie-groepswerk: gesprekken bij allerlei bijeenkomsten in de regio, spel ‘Dit is mijn leven’ voor groepen om in gesprek te raken over wat het bevingsgeweld met je leven doet.
Gemeenschapswerk
Wij werken volgens een presentie- en gemeenschapsmodel. Dat wil zeggen dat we zoeken naar manieren om gemeenschappen te ondersteunen bij het behouden of hervinden van contact, verbondenheid en samenhang. We zijn aanwezig als het erom spant, zoals op bewonersbijeenkomsten rondom crisisachtige situaties, inspraakprocedures bij versterking, sloop en nieuwbouw van wijken en locaties van wisselwoningen. We zoeken en bedienen de media en we gaan experimenteren met rituelen ter ondersteuning van verwerking van crisiservaring, maar ook ter ondersteuning van veranderingen in gemeenschappen, bijvoorbeeld bij grootschalige sloop en nieuwbouw.
Ondersteuning kerkgemeenschappen
Binnenkort start een coördinator Kerken bij GVA, gericht op ondersteuning van kerkgemeenschappen bij het bespreekbaar maken van bevingsproblematiek. Veel kerkgemeenschappen schrikken hiervoor terug, omdat de bevingsproblematiek gemeenschappen zo onder druk zet. Mensen zijn bang dat als ze ook in de kerk hier aandacht aan gaan geven, deze gemeenschap ook nog zal splijten.
Presentie
Met de Praotbus rijden we door de provincie en sluiten we aan bij evenementen. We zijn aanwezig op openbare locaties, we luisteren en zijn aanspreekbaar, bijvoorbeeld in de bibliotheek (luisterspreekuur), in de supermarkt en bij aardbevingsgerelateerde bijeenkomsten.
Individuele begeleiding
Individueel gesprek en familiegesprek voortkomend uit presentiecontacten, mond-tot-mond-reclame, verwijzing van betrokken professionals en vrijwilligers uit de bevingsorganisaties, zelforganisaties, zorg en welzijn. Gesprekken zijn soms in consultvorm en vaak op allerlei (presentie)plekken en bijeenkomsten.
Type zingeving
Zowel alledaagse zingeving als existentiële zingeving. Vaak in 1 gesprek in elkaar overlopend. Vanuit presentie starten betekent starten bij alledaagse zingeving. Onze gerichtheid is ook existentiele zingeving, als dat aan de orde is.
Begeleiders
- 2 geestelijk verzorgers (in opbouw, streven is 10)
- Geschoolde vrijwilligers
- Coördinator kerken (binnenkort)
- Rtueelbegeleider (binnenkort)
- Docenten, cursus- en workshopleiders
Kosten
Er zijn geen kosten verbonden aan deelname.
Contactgegevens
- Geen eigen locatie, bij bewoners thuis en op openbare plaatsen, Proatbus
- Website: www.gvagroningen.nl
- Melissa Dales, noordelijke helft provincie (m.dales@gvagroningen.nl | 06 - 3800 9690)
- Marjo van Bergen, zuidelijke helft provincie (m.vanbergen@gvagroningen.nl | 06 - 3800 7859)
- Gerard Agterkamp, projectleider (info@solidairgroningendrenthe.nl | 06 - 2290 7123)
Terug naar het overzicht van regionale initiatieven