Locatie
Groningen
Doelgroepen
- Bewoners aardbevingsgebied
- Professionals en vrijwilligers die betrokken zijn bij bewoners in het aardbevingsgebied
- Kerkelijke gemeenschappen in het aardbevingsgebied
- Organisaties rondom de aardbevingsproblematiek en de mensen die daarin actief zijn
- Beleidsmakers en management van aardbevingsgerelateerde organisaties
- Media rondom de aardbevingsproblematiek
Doelstelling
- Bevorderen dat zingeving een vanzelfsprekender onderdeel uitmaakt van waarneming, kennis en verhalen rondom de aardbevingsproblematiek in de provincie Groningen.
- Bevorderen dat verschillende organisaties en instituties in die samenleving daar bewuster ruimte voor maken en daarmee omgaan.
- Bevorderen dat iedereen die betrokken is bij de aardbevingsproblematiek zich ook op dat zingevingsniveau erkend, herkend en ondersteund voelt.
- Bijdragen aan veerkracht, veiligheid en vertrouwen van bewoners en samenleving.
Aanbod
Lagen van activiteiten
1. Presentie
De organisatie is aanwezig op openbare locaties, bijvoorbeeld op het dorpsplein, in de bibliotheek (luisterspreekuur), in de supermarkt en bij aardbevingsgerelateerde bijeenkomsten. Ze luisteren en zijn aanspreekbaar. Op de locaties maken ze onder andere gebruik van de Proatbus, een bestickerde omgebouwde buscamper. Gedurende corona hebben zij dit aangevuld met digitale presentie, zoals sociale media en een interactieve website.
2. Begeleiding
Individueel of op gezinsniveau, groepswerk, rituelen. De contacten komen voort uit presentie, naar aanleiding van media-aandacht (gemeenschapsverhalen) of vanuit betrokken professionals. Ze hebben meer zelfmelders dan verwijzingen. Gesprekken zijn vaak op allerlei (presentie)plekken en bijeenkomsten en soms in consultvorm.
3. Organisaties en professionals
Opbouwen van een contactennetwerk met organisaties en professionals rondom de bevingsproblematiek. De organisatie kijkt hierbinnen naar onder andere ondersteuning van professionals door laagdrempelig contact, bespreking van casuïstiek, consultatie, presentaties in en scholing van teams, coaching-on-the-job, individuele begeleiding en moreel beraad.
Ze geven daarnaast specifiek ondersteuning aan predikanten en kerkgemeenschappen, die ook sterk onder druk staan door de aardbevingsproblematiek. Ze gebruiken hiervoor de term ‘samenlevingspastoraat’.
4. Gemeenschapsverhalen
Op basis van hun bewonerscontacten geven ze gemeenschapsverhalen terug, die de aardbevingsproblematiek beschrijven en vertellen vanuit zingevingsperspectief. Dat gebeurt via de media (bijvoorbeeld door interviews of ingezonden stukken), in presentaties, op de website en social media, maar ook in laagdrempelig contact.
Type zingeving
Zowel alledaagse zingeving als existentiële zingeving. Vaak in een gesprek in elkaar overlopend. Vanuit presentie starten betekent starten bij alledaagse zingeving. Hun gerichtheid is ook existentiele zingeving, als dat aan de orde is.
Begeleiders
- Drie geestelijk verzorgers en een geestelijk verzorger in opleiding
- Contactpersoon kerken
- Rtueelbegeleider
Kosten
Er zijn geen kosten verbonden aan deelname.
Contactgegevens
Geen eigen locatie, bij bewoners thuis en op openbare plaatsen, Proatbus
E-mail: info@gvagroningen.nl
Contactgegevens geestelijk verzorgers: www.gvagroningen.nl/het-gva-team
www.gvagroningen.nl
Terug naar het overzicht van regionale initiatieven