Wat werkt bij de aanpak van eenzaamheid
Movisie maakte het dossier ‘Wat werkt bij de aanpak van eenzaamheid’ voor professionals, overheden en burgers. Bekijk de publicatie en artikelen op movisie.nl.
Eén tegen eenzaamheid
In 2018 lanceerde het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport het actieplan ‘Eén tegen eenzaamheid’. Dit programma wil eenzaamheid bestrijden met onder andere:
- een bewustwordingscampagne
- jaarlijks huisbezoek bij 75-plussers
- een meldpunt
- coalities tegen eenzaamheid
- laagdrempelige initiatieven
- een luisterend oor
Kijk voor alle informatie op de campagnewebsite Een tegen eenzaamheid.
Of download het actieprogramma op de website van de rijksoverheid.
Doorverwijzen naar eenzaam.nl
Wil jij als zorgverlener mensen die last hebben van eenzaamheid helpen? Wijs ze dan op de website eenzaam.nl. Daar vinden zij hulplijnen, cursussen, activiteiten, verhalen en achtergrondinformatie over eenzaamheid.
Onderzoek naar eenzaamheidsinterventies
Het artikel ‘Naar een gerichtere aanpak van eenzaamheid - Zeven werkzame elementen in eenzaamheidsinterventies’ beschrijft de werkzame elementen die in interventies worden ingezet om eenzaamheid te verminderen of subdoelen te bereiken als: een sociaal netwerk hebben, erbij horen, intimiteit ervaren en betekenis hebben. De zeven werkzame elementen zijn:
- bezigheden
- ontmoeten
- praktisch ondersteunen
- betekenisvol contact
- sociale vaardigheden
- realistische verwachtingen
- betekenisvolle rol
Het artikel is geschreven door Tamara Bouwman en Theo van Tilburg en verscheen in het Tijdschrift voor Gerontologie en Geriatrie. Lees het volledige artikel Naar een gerichtere aanpak van eenzaamheid - Zeven werkzame elementen in eenzaamheidsinterventies op tvgg.nl.
Potje bingo
Eenzaamheid onder ouderen is iets dat niet alleen psychologisch, maar ook lichamelijk voor veel problemen kan zorgen. Wil je op hogere leeftijd een sociaal vangnet om je heen hebben, dan moet je tijdig aan de slag. Want een potje bingo op z’n tijd zal weinig uithalen, stelt Theo van Tilburg, hoogleraar sociologie aan de Vrije Universiteit Amsterdam. Bekijk zijn online college van de Universiteit van Nederland:
https://www.youtube.com/watch?v=t_ppRkmrp-I