Naar hoofdinhoud Naar footer

Tips voor het stimuleren van drinken bij mensen met dementie

Een onderzoek van Paulis en Pullens uit 2016 toont aan dat toen dertig procent van de ouderen met dementie in een verpleeghuis was uitgedroogd (dehydratie), zonder dat de verzorging dit in de gaten had (onderzoek Paulis en Pullens in Tijdschrift voor Ouderengeneeskunde). Het is daarom extra belangrijk dat je in de gaten houdt dat mensen voldoende drinken. Streef hierbij naar minimaal 1,7 liter drinkvocht per dag.

Een aantal tips:

  • Serveer bij iedere maaltijd een glas drinken. Eet iemand hierdoor minder? Zorg dan voor vaste drinkmomenten tussen de maaltijden door.
  • Drinkt iemand te weinig en eet iemand wel? Bied dan fruit, pap, yoghurt, vla of ijs aan. Daarmee krijgt hij of zij ook vocht binnen. Let wel op dat yoghurt en vla geen volwaardige maaltijdvervangers zijn. Schakel daarom altijd een diëtist in wanneer sprake is van te weinig- of eenzijdig eten en drinken.
  • Bied de persoon met dementie de hele dag door verschillende soorten warme en koude dranken aan. Let erop dat deze ook echt worden gedronken. Een leeg glas hoeft niet te betekenen dat het is leeggedronken. 
  • Gebruik een helder glas voor het drinken zodat gezien kan worden wat er in zit en kondig ook mondeling aan wat in het glas zit en of het warm of koud is. Dit geldt overigens ook voor eten. Geef het glas indien nodig meteen in handen. Je kunt ook een felgekleurde beker gebruiken om het drinken zichtbaarder voor te maken. Uit onderzoek bleek dat hierdoor de vochtinname met 84 procent toenam.

Deel deze pagina via:

Contactpersonen