Naar hoofdinhoud Naar footer

Tips voor het bijhouden van een vochtlijst

Gepubliceerd op: 18-03-2024

Vochtlijst

Om erachter te komen of iemand voldoende drinkt kan je de vochtinname meten door middel van een vochtlijst. Op deze lijst schrijf je op wat er gedurende dag aan vocht wordt ingenomen. Aan het einde van de dag tel je alle ingenomen vocht bij elkaar op.

Tips voor het bijhouden van een vochtlijst

  1. Meet de inhoud van het servies na: vul alle kopjes, glazen, bekers en schaaltjes en eventueel diepe borden (niet tot de rand!) met water en giet dit over in een maatbeker. Zo weet je precies hoeveel milliliter vocht in het servies gaat. Noteer dit. Kan je de serviesinhoud niet (meer) nameten? Ga dan uit van de standaard inhoudsmaten in de tabel hieronder.
  2. De meeste zorgorganisaties hebben een eigen vochtlijst. Soms is deze gecombineerd tot een vocht- en voedingslijst. Wil je een vochtlijst bijhouden voor je naaste thuis? Download dan een handig voorbeeld van een vochtlijst (docx).
  3. Noteer altijd de datum op de vochtlijst.
  4. Vergeet niet het vocht op te schrijven dat iemand drinkt bij innemen van medicijnen of bij het tandenpoetsen.
  5. Loop aan het eind van de dag de lijst nog even door: is de lijst compleet of ontbreken er drinkmomenten?

Standaard inhoudsmaten servies

Koffiekopje: 125 ml

Beker: 250 ml

Klein glas: 150 ml

Glas: 200 ml

Longdrinkglas: 250 ml

Schaaltje: 150 ml

Soepbord: 250 ml

Kleine soepkop: 200 ml

Soepkom: 250 ml

Tip: apps en slimme waterflessen

Kan de persoon met zorg zelf een vochtlijst bijhouden? En heeft die persoon een smartphone of tablet? Dan is een app voor het bijhouden van de vochtinname misschien een goed idee! Er zijn verschillende apps beschikbaar en veel apps bieden ook de mogelijkheid om een seintje te geven wanneer het tijd is om wat te drinken. Ook bestaan er slimme waterflessen die bijhouden of iemand voldoende water drinkt. Sommige doen dat met een app, anderen geven een lichtsignaal of tijdsmarkering. Meer informatie vind je op de website Zorg voor Nu.

Downloads