Naar hoofdinhoud Naar footer

Tips om studenten voor te bereiden op gebruik technologie

Gepubliceerd op: 21-03-2022

Om toekomstige zorgprofessionals goed voor te bereiden op het gebruik van technologie, moet het onderwijs hen daarop voorbereiden. De nieuwe infographic ‘Technologie in je lessen, dat doe je zo’ helpt docenten in het mbo en hbo daarbij.

De infographic (zie downloads) geeft handvatten voor het gebruik van het V-Model, een kwalificatiemodel met 2 lagen. Dat benoemt de kwalificaties die iedere zorgprofessional moet hebben om met technologie te kunnen werken. Daarnaast beschrijft het model de kwalificaties van voorlopers in het gebruik van technologie. Docenten krijgen zo een houvast aangereikt om technologie in de eigen lessen te integreren. 

Werkplaatsen

Het V-model is toegepast in werkplaatsen met docenten van hogescholen en roc’s. Hun ervaringen zijn verwerkt in de infographic. Zij geven onder andere tips, hun werkwijze wordt uitgebreid toegelicht en verder bevat de infographic links naar relevante websites met lesideeën.

De landelijke werkplaats ‘Technologie in je lessen, dat doe je zo!’ is een initiatief van hogeschool Saxion, Deltion College, Tech@doptie, Fontys en Vilans 

Tips van docenten

  • Start klein, dan blijft het overzichtelijk en behapbaar.
  • Vraag enthousiaste collega’s om ambassadeur te worden. Ze kunnen helpen het project te borgen.
  • Integreer technologie in de het onderwerp van je les en laat het in alle modules terug komen.
  • Je hebt ‘probeerruimte’ nodig: een veilig klimaat waar fouten gemaakt mogen worden.
  • Neem technologie mee in alle rollen van de CanMEDS-competentie¬gebieden.
  • Docenten hoeven niet alles te weten, maar ze moeten wél weten waar ze de juiste informatie kunnen vinden.
  • Doe het niet alleen: andere organisaties zijn met dezelfde vragen over het gebruik van technologie in zorg en welzijn bezig.

Downloads

Deel deze pagina via: