Naar hoofdinhoud Naar footer

Deel deze pagina via:

Contactpersonen

Tips om mensen met dementie te stimuleren meer te eten

Bij iemand met dementie kunnen er tijdens het eten allerlei situaties ontstaan waardoor de persoon minder eet of drinkt. Denk aan onrust; opstaan en gaan lopen tijdens het eten, plukken aan het tafelkleed of placemat of spelen met het eten. De oorzaak van dit gedrag kan liggen in het niet meer kunnen omgaan met  prikkels. Inzicht krijgen in de oorzaak en goed omgaan met eventuele prikkels, kan er toe bijdragen dat mensen met dementie weer gaan eten. Ook kan het zijn dat mensen met dementie juist heel passief zijn en geen initiatief nemen tot eten/drinken, steeds in slaap vallen of 'wegdutten' tijdens de maaltijd. Hierdoor kunnen soms meerdere maaltijdmomenten wegvallen voor iemand en dreigt er gevaar van ongewenst gewichtsverlies of uitdroging.

Hieronder delen we een aantal tips om mensen met dementie (beter) te laten eten: 

  • Presenteer de maaltijd eens anders dan je gewend bent. Ook als iemand gepureerd eten heeft kan je het nog steeds mooi presenteren
  • Nodig de persoon met dementie uit om mee te helpen met koken. Als iemand betrokken wordt bij de bereiding van de maaltijd kan hij of zij herinneringen aan vroeger ophalen. Mensen met dementie kunnen dat prettig vinden. Voorkom wel een teveel aan drukte tijdens het koken.
  • Dek de tafel op een herkenbare wijze en zorg voor voldoende visueel contrast. Een wit bord op een wit kleed met aardappelpuree en witvis is bijvoorbeeld niet de beste combinatie. Onderzoek heeft aangetoond dat mensen met de ziekte van Alzheimer 25 procent meer voedsel tot zich nemen wanneer tafelgerei een meer opvallendere kleur heeft. Maar maak het ook niet te bont; een teveel aan prikkels kan ook juist afleiden van het eten.
  • Kook eten ‘van vroeger'.
  • Help mensen met het kiezen van eten.
  • Zorg voor rust tijdens de maaltijd.
  • Zien eten doet (soms) eten, als je zelf mee-eet kan dat stimulerend werken.
  • Maak zelf eten zo gemakkelijk mogelijk.
  • Heeft iemand een kleine eetlust? Dan kan het helpen om meerdere kleinere porties eten aan te bieden, verdeeld over meerdere momenten op de dag. 
  • Betrek de naasten: familie en vrienden weten vaak het beste wat de persoon met dementie graag at en dronk. Besef wel dat voorkeuren qua eten en drinken gedurende het ziekteproces kunnen veranderen. Je kunt familieleden ook vragen om mee te eten. 

Welke tips wel of niet werken hangt altijd af van de persoon en de situatie. Wanneer iemand  zonder duidelijke reden gewicht verliest dan is het verstandig om een arts te raadplegen.

Denk ook eens aan fingerfood

Als mensen met dementie niet meer zelfstandig kunnen eten, kan fingerfood een oplossing zijn. Fingerfood zijn kleine hapjes die je zo uit de hand kan eten. Denk aan blokjes kaas, stukjes vis, fruit, cake of een plakje worst.