Naar hoofdinhoud Naar footer

Stimuleren van eten en drinken

Bij een slechte eetlust of een verhoogde behoefte aan energie is het belangrijk dat mensen worden gestimuleerd om voldoende te eten en drinken.

Onderstaande punten kunnen helpen om iemand te stimuleren:

  • Ga na wat iemands wensen en behoeften zijn rondom het eten en drinken. Kan de persoon dit zelf niet meer aangeven? Ga dan (eerdere) gewoonten na bij familie en vrienden. Of eventueel de gastvrouw of voedingsassistent van de zorgafdeling. Besef wel dat voorkeuren qua eten en drinken gedurende het ziekteproces kunnen veranderen. Je kunt familieleden ook vragen om mee te eten. Lees hier meer over bij het thema Persoonsgerichte zorg.
  • Ga na welke tafelgewoonten iemand heeft. Houdt iemand van gezelligheid en een praatje tijdens de maaltijd? Of eet iemand beter in een rustige omgeving? Dit kan voor iedereen anders zijn!
  • Besteed aandacht aan de presentatie van de maaltijd. Een mooi gedekte tafel met gezellige verlichting in een sfeervolle omgeving kan een positieve invloed hebben op de beleving van de maaltijd. Het kan ook zijn dat iemand juist gewend is om achter de televisie de maaltijd te gebruiken. Geef hier iemand de ruimte voor.
  • Misschien vindt de persoon met zorg het leuk om samen het eten klaar te maken. Door samen de maaltijd te bereiden kan iemand zich rustig voorbereiden, en verheugen op wat er komen gaat. De geuren, handelingen en gesprekken tijdens het koken kunnen stimulerend werken. Is samen koken te intensief? Kijk dan of iemand open staat voor simpele taken als: helpen met tafel dekken, servetten vouwen of een lekker recept uitzoeken. Mensen voelen zich over het algemeen graag nuttig. Dit soort activiteiten dragen daaraan bij.
  • Woont de persoon met zorg in een instelling? Zorg ervoor dat er voldoende keuze is in eten en drinken en laat mensen zelf kiezen. Ook wanneer de keuze meestal hetzelfde lijkt. Kan iemand nog zelf eten klaarmaken? Geef iemand de ruimte en ondersteuning daar toe. Eigen regie is over het algemeen erg belangrijk voor mensen.
  • Maak zelf eten zo gemakkelijk mogelijk. Bied voldoende ondersteuning en tijd.
  • Heeft iemand een kleine eetlust? Dan kan het helpen om meerdere kleinere porties eten aan te bieden, verdeeld over meerdere momenten op de dag. 

Meer weten?

  • Ook op de website van de Stuurgroep Ondervoeding vind je meer informatie over ondervoeding: prevalentie, definitie, richtlijnen en zelfs een toolkit om binnen de zorgorganisatie aan de slag te gaan met ondervoeding.

Downloads