Naar hoofdinhoud Naar footer

Deel deze pagina via:

Stel je vraag aan

Doelgericht communiceren

Gepubliceerd op: 08-07-2024

In de zorg voer je veel gesprekken. Ze hebben een overeenkomst. Je hebt een bedoeling met deze gesprekken, je wil iets bereiken, bewust of onbewust.

Tips voor doelgericht communiceren

1. Een goede voorbereiding is het halve werk

Om doelgericht een gesprek te voeren - met een cliënt of een collega - , is het belangrijk van te voren na te denken over een aantal zaken en jezelf een paar vragen te stellen en op zoek gaan naar antwoorden. Raadpleeg een collega, zoek eventueel hulp van een collega of je leidinggevende. Bereid het gesprek goed voor.

2. Een doelgericht gesprek is een goed gesprek voeren

Denk aan:

  • Gebruik LSD: Luisteren, Samenvatten en Doorvragen  
  • Laat OMA thuis: stel Oordelen, Meningen en Aannamen uit 
  • Neem ANNA mee: Altijd Navragen, Nooit (zomaar) Aannemen 
  • Smeer NIVEA: Niet Invullen Voor Een Ander 
  • Wees een OEN: Open, Eerlijk en Nieuwsgierig

Zie ook de pagina Hoe voer je een goed gesprek.

3. Houd de emoties in de hand

Om professioneel te communiceren is het belangrijk dat je je je realiseert wat er tijdens de reis door je hoofd gebeurt en wat je daarvan laat zien in je boodschap voor de ander. Als je niet verrast en overspoeld bent door je gedachten en gevoelens, kun je de regie over je interne reactie houden. Je kunt rustig nadenken en bewust bepalen hoe je reageert. Je hebt het gesprek dan ‘in de hand’ en communiceert professioneel. Zie ook Het proces van communiceren.

Je emoties reguleren is niet altijd makkelijk, maar je kunt het wel proberen. Een goede voorbereiding op het gesprek helpt daarbij. Als je té veel door je emoties wordt overvallen of als je ‘over de rooie’ gaat, kun je beter stoppen. Zeg dat je te geëmotioneerd bent, ga even weg en haal hulp. Zo ben je weer professioneel bezig. Als anderen emotioneel reageren, blijf dan zelf rustig, ga niet mee in de emoties, en geef de ander de gelegenheid om ‘tot zichzelf’ te komen.

Vind meer informatie in de Brochure Goed in Gesprek (2021).