Naar hoofdinhoud Naar footer

Deel deze pagina via:

7 manieren om je collega's hygiënisch bewuster te maken

Gepubliceerd op: 27-05-2024

Door goed hygiënisch te werken verspreiden (resistente) bacteriën zich zo min mogelijk. Het is dus belangrijk om er met z’n allen goed aan te werken. Op deze 7 manieren maak je je collega’s bewuster van hygiënisch werken.

1. Bekijk de video ‘verspreiding van bacteriën in het verpleeghuis’

Weet jij hoe snel bacteriën zich door het verpleeghuis verspreiden? In deze verspreidingsvideo zie je hoe het! Bekijk ‘m en bespreek het samen met je team.

YouTube video thumbnail

2. Neem foto’s van voorwerpen met een blacklight

Weet jij hoeveel bacteriën er op je smartphone zitten? Dat zie je als je er een foto van maakt met een blacklight. Maak foto’s en bespreek ze met je team. Waar denk jij dat de meeste bacteriën zitten?

3. Bekijk de infographic antibioticaresistentie in verpleeghuizen

Wat weet jij over antibioticaresistentie? In deze handige infographic zie je alles over de risico’s van antibioticaresistentie. Wat kun jij samen met je team doen om resistente bacteriën terug te dringen in het verpleeghuis?

  • Bekijk de infographic (pdf) onderaan bij downloads

4. Bekijk de video van daphne deckers die vertelt over haar resistente bacterie

In 2013 raakte presentatrice Daphne Deckers besmet met een multiresistente bacterie. In deze video vertelt ze over de gevaren van antibioticagebruik. Stel jezelf eens de vraag: Is een antibioticakuur echt nodig bij deze bewoner of zijn er andere oplossingen?

YouTube video thumbnail

5. Hang de poster ‘klaar voor je werkdag’ op

Hoe zit het met jouw persoonlijke hygiëne op de afdeling? Bekijk deze poster onder downloads en ga met elkaar in gesprek.

6. Controleer de afdeling met een blauwe lamp/doos

Zijn jouw handen écht schoon na het wassen of gebruik van handalcohol? Controleer jouw afdeling eens met een blauwe lamp. Laat iedereen zijn handen insmeren met speciale UV lotion of concentraat. Op het blote oog is UV licht onzichtbaar, maar UV-lampen zien dit wel. Alléén door je handen grondig te wassen verwijder je de UV deeltjes van je handen.

7. Organiseer een hygiënemarkt

Een hygiënemarkt is een laagdrempelige manier om bewoners, collega’s en familieleden te informeren over het nut en noodzaak van hygiënisch werken. Bekijk deze tips voor een succesvolle hygiënemarkt.

Downloads