Toon zoekbalkToon menu

Kennisplein voor verpleging, verzorging, zorg thuis en eerste lijn
Duurzame zorg

Zelf aan de slag gaan met duurzaamheid in jouw zorginstelling

Wil jij je meer verdiepen in duurzame zorg? Maar weet je niet waar je moet beginnen? Of hoe je een groene beweging kan starten binnen jouw organisatie? Dit overzicht van websites en tools kan je hierbij op weg helpen. Bekijk wat er bij jou past.

Groene Zorg Alliantie

  • De Groene Zorg Alliantie  is een koepelorganisatie voor zorgprofessionals die zich inzetten voor vergroening van de zorg en voor de gezondheid van onze planeet. Je kunt hier onder andere jouw duurzame zorgcommissie of jouw green team aanmelden.

Milieuplatform Zorgsector

  • Op de website van Milieuplatform Zorgsector (MPZ) vind je praktische tools voorbeelden, handleidingen en tips om de zorg duurzamer te maken. Om zelf aan de slag te gaan of om samen aan de sla te gaan via een vereniging.

De Klimaat Dokter

  • Ga aan de slag als klimaatdokter. Vier specialisten ouderengeneeskunde zijn dit initiatief gestart en zetten voor je op een rij wat de mogelijkheden zijn om in actie te komen voor het klimaat. Of dit nu thuis op de bank is, op je werk of met een protestbord op straat, vind een manier die bij jou past.

Infografic: invloed van natuur op bewoners

  • Waarom is natuur zo gezond en heeft het een goede invloed op cliënten en bewoners? Bekijk de infografic van Pennemes en kom erachter.

De Milieubarometer

  • Krijg inzicht in de CO2-voetafdruk afdruk van jouw organisatie met De Milieubarometer. Hiermee wordt getoond waar de milieuwinst van jouw organisatie zit.

Expertisecentrum Verduurzaming Zorg

Toolkit duurzaamheid van ActiZ

  • ActiZ heeft een toolkit over duurzaamheid ontwikkeld om zorgorganisaties meer handvatten te bieden, aan de slag te gaan en het een onderdeel van het denken te laten worden. Hierin zit gereedschap zoals informatie over verplichtingen en wetgeving, hulpmiddelen voor verduurzaming, inspirerende voorbeelden en handige websites.

Reageer op deze pagina

Wil je reageren op Zorg voor Beter? Lees dan eerst de spelregels door.Reacties

Judith de Bree 2/8/2022

Dag beheerders van Zorg voor Beter,

Wat een mooie site hebben jullie! Leuk om te zien dat MPZ Milieuplatform Zorgsector genoemd wordt als een partij voor tools en tips. Dank jullie wel.

Misschien ook een zinvolle om te noemen: stichting de Groene Zorg Alliantie (www.groenezorgalliantie.nl). Dat is een nog iets breder netwerk voor duurzame zorg. MPZ is één van de initiatiefnemers van de Groene Zorg Alliantie, het netwerk groeit hard.

De Alliantie richt zich enerzijds op het verbinden van alle gezondheidszorg specialismen (denk aan huisartsen, tandartsen, verpleegkundigen, SEH artsen, gynaecologen, duurzame ggd, co-assistenten) en anderzijds op Green Teams van individuele instellingen. Zowel uit de Zvw als de WLZ, dus ik denk ook geschikt voor de lezers van deze website. Door iedereen met elkaar te verbinden wordt kennis en inspiratie heel snel verspreid en wordt een krachtige stem gevormd richting overheden en beleidsmakers. Zo denkt de Alliantie o.a. mee aan de Green Deal Zorg 3.0 en het Integraal Zorgakkoord. Deelnemen in de Alliantie is kosteloos en levert inspiratie en positieve energie op. De Alliantie organiseert geregeld (digitale) avondbijeenkomsten en houdt haar achterban op de hoogte van wat er op beleidsniveau in de zorg speelt.

Laat maar weten als u meer informatie wilt.

U kunt mij bereiken op dit bovenstaand e-mailadres of we kunnen even bellen (0651857786).

Met vriendelijk groet,
Judith de Bree