Toon zoekbalkToon menu

Kennisplein voor verpleging, verzorging, zorg thuis en eerste lijn
Diversiteit in de zorg

Diversiteit in de ouderenzorg

De term 'persoonsgerichte zorg' hoor je tegenwoordig vaak. Het betekent dat de cliënt met zijn voorkeuren, vragen en gewoonten centraal staat. Om mensen van een andere achtergrond goed van dienst te zijn is het extra belangrijk dat zorgmedewerkers persoonsgericht werken. Als zorgmedewerker moet je leren omgaan met allerlei verschillen, omgaan met diversiteit dus. Dat betekent je bewust worden van je eigen achtergrond en die van de cliënt en eventueel je houding en manier van communiceren aanpassen. Hoe doe je dat? Daarover gaat het in dit thema.

Stel je voor

  • Hoe is het om als je hier niet geboren bent, in een verzorgingshuis te belanden?
  • Heb jij cliënten waarvan je weet dat ze homoseksueel of lesbisch zijn?
  • Hoe voel je je als Surinaamse of Antilliaans zorgmedewerker in een 'wit' verzorgingshuis?
  • Hoe is het om streng gereformeerd te zijn?
  • Zijn al jouw cliënten heteroseksueel?
  • Wat geloof je zelf? Kan je je voorstellen dat iemand islamitisch is? Wat weet je eigenlijk van die religie?
  • Hoe ziet de wereld eruit als je niet kan lezen?
  • Wat geloven je collega’s eigenlijk? 
  • Als je heel weinig opleiding hebt gehad, wat begrijp je dan van een ziekte?

Een open houding

Uitgangspunt is een respectvolle, open, niet-oordelende houding. Die houding kun je jezelf aanleren. Interesse tonen, open vragen stellen, niet invullen voor een ander, je kunt leren zo te communiceren dat je respect toont voor iedereen, ongeacht verschillen.

Niet alle verschillen zie je

Bij een vrouw met een hoofddoekje weet je meteen dat deze mevrouw een andere culturele achtergrond heeft dan een 'doorsnee' oudere. Maar sommige kenmerken van diversiteit zijn niet of minder zichtbaar (zoals beperkte gezondheidsvaardigheden, homoseksualiteit, opleidingsniveau of inkomen), terwijl ze voor de persoon in kwestie wel heel belangrijk zijn. In dit thema gaat het voornamelijk om drie vormen van diversiteit: culturele verschillen, homoseksualiteit en laaggeletterdheid. Maar er zijn natuurlijk veel meer verschillen: sommige mensen zijn hoog opgeleid, anderen hebben geen opleiding, de een is arm, de ander rijk, iemand komt uit een achterstandswijk, een ander van het platteland, enzovoort. 

Reageer op deze pagina

Wil je reageren op Zorg voor Beter? Lees dan eerst de spelregels door.Reacties

Ann Wesemael 9/5/2020

Hallo, Ik ben Ann Wesemael, verpleegkundige en leerkracht in België in de verzorging. Ik zoek al heel lang informatie over diversiteit in de zorg. Mag ik de informatie van op jullie website overnemen en gebruiken in mijn cursus verzorging voor de leerlingen die studeren voor zorgkundige? Ik heb nog nooit ergens gelezen, waar alles rond diversiteit zo mooi en duidelijk verwoord staat. Mvg,
Ann