Toon zoekbalkToon menu

Kennisplein voor verpleging, verzorging, zorg thuis en eerste lijn
Diversiteit in de zorg

Materialen voor organisaties

Er zijn veel materialen die zorgorganisaties kunnen gebruiken bij het vormgeven van diversiteitsbeleid. Hieronder vind je materialen en onderzoeken die gaan over culturele verschillen, homoseksualiteit en laaggeletterdheid en beperkte gezondheidsvaardigheden.

Culturele verschillen

Handboek succesvolle diversiteitsinterventies

Dit handboek is een uitgave van het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijkszaken. Met behulp van dit algemene (niet speciaal op de zorg gerichte) handboek kun je diversiteitsbeleid formuleren dat aansluit bij de wensen en behoeften binnen de eigen organisatie. De voorbeeldinterventies en stappenplannen bieden praktische handvatten.
Download Handboek succesvolle diversiteitsinterventies (pdf, 2010)

De meerwaarde van etnische diversiteit

Een serie casestudies van 12 mkb-bedrijven. Dit onderzoek maakt inzichtelijk wat een divers personeelsbestand ondernemers oplevert. Onderzoek van TNO en Div (Landelijk Netwerk Diversiteitsmanagement). 
Download onderzoek De meerwaarde van etnische diversiteit: 12 casestudies (pdf, 2009)

Terug naar boven

Homoseksualiteit

Handboek De Roze Loper

Dit handboek biedt instellingen handvatten om meer aandacht te besteden aan seksuele diversiteit en ondersteunt hen bij de uitvoering van het Roze Loper-traject: een certificaat dat aangeeft dat een instelling openstaat voor seksuele diversiteit. Het Handboek (pdf) is te vinden op de site van Roze 50+. Op de website Rozezorg.nl staat een overzicht van 105 zorginstellingen die in bezit zijn van de Roze Loper.

Roze 50+

Roze 50+ is een samenwerking tussen ANBO en het COC Nederland. De organisatie wil het  de leefsituatie, gezondheid en het welzijn van roze 50-plussers verbeteren. De website Roze50plus.nl staat heel veel informatie, onder andere over de Roze Loper, een certificaat voor zorginstellingen die roze ouderen welkom heten.
Bekijk ook het lijstje tips (pdf) waarmee ‘roze ouderen zich meer thuis voelen in uw organisatie’.

Ga aan de slag met toolkit Roze 50+. In de gratis toolkit vind je allerlei informatie, praktijkvoorbeelden en activiteiten die je kunt gebruiken om meer aandacht te schenken aan lesbische, homoseksuele, biseksuele, transgender en intersekse (LHBTI) cliënten, medewerkers en vrijwilligers. Je kunt de informatie in de toolkit gebruiken om het LHBTI-beleid van jouw zorgorganisatie vorm te geven. Om aandacht te besteden aan seksuele en genderdiversiteit is het organiseren van één of meer ‘losse’ activiteiten minder zinvol en weinig effectief. Daarom is het beter om een samenhangende aanpak te hebben voor de hele organisatie.

Diversiteitsbeleid van Amstelring

Amstelring is de organisatie voor zorg aan huis, verpleeghuizen en verzorgingshuizen in Amsterdam en de regio Amstelland De Meerlanden, die voor een aantal groepen bijzondere voorzieningen aanbiedt: homoseksuele ouderen, Chinese ouderen, Indisch-Molukse ouderen, Turkse ouderen. Lees meer over Diversiteit in cultuur en levensstijl op website van Amstelring.

Terug naar boven

Reageer op deze pagina

Wil je reageren op Zorg voor Beter? Lees dan eerst de spelregels door.