Naar hoofdinhoud Naar footer

Alles over apathie bij dementie

Gepubliceerd op: 21-04-2022

Ongeveer de helft van de mensen met dementie krijgt te maken met apathie. Dit kan zich uiten in bijvoorbeeld het verminderen of ontbreken van initiatief, interesse, emoties en , sociaal contact. Veel mensen met dementie en apathie vinden het moeilijk om hun dagen betekenisvol in te vullen. Zij hebben hiervoor prikkels nodig van hun omgeving.

Media:

YouTube video thumbnail

Bekijk deze animatie over wat apathie is, wat het met de naaste en zorgmedewerker doet en hoe deze er mee om kunnen gaan. 

Onderbreek apathie 

Het kan lastig zijn om in contact te komen met iemand met apathie en dementie. Je verwacht misschien dat iemand zelf initiatief neemt. Maar als er sprake is van apathie, dan zal dat niet vanuit de persoon zelf komen. Ook krijg je weinig respons als je probeert contact te krijgen. Toch kan je als zorgprofessional of naaste apathie doorbreken. Kijk welke prikkels je aanbiedt en hoe vaak. Let op kleine reacties, zoals oogcontact of een glimlach. 

Tools en hulpmiddelen 

In het project Samen in Actie Bij Apathie (SABA) hebben naasten en zorgprofessionals samen met onderzoekers, verschillende tools ontwikkeld die je helpen om om te gaan met apathie bij mensen met dementie die in het verpleeghuis wonen. 

Praatplaat

  • Download de praatplaat (pdf) om apathie te ontdekken en te onderzoeken.

Plezierig Activiteiten Plan Apathie

  • Download het Plezierig Activiteiten Plan Apathie (PAP-A) waarmee je, als zorgprofessionals en naasten, samen afspraken maakt hoe je apathie bij de betreffende persoon kunt onderbreken.

Activiteitenblad Apathie

  • Een activiteitenblad Apathie (pdf) met praktische voorbeelden van (kleine) activiteiten die je met bewoners kunt doen om apathie te onderbreken.

Module Wat is apathie?

Module Actieve Tijd

  • Een module 'Actieve Tijd' met informatie en praktische tips om contact te maken met mensen met dementie en activiteiten te doen.

Folder

Handreiking implementatie en presentatie Organisatie Wijs

Handreiking Bewonersbespreking

Meer weten?
De tools en informatie over  het SABA project vind je op de website van het UKON.

Alle tools zijn ontwikkeld op basis van onderzoek. Hierbij zijn zorgorganisaties Archipel en de Zorgboog, het UKON, het Radboudumc, Amsterdam UMC en de Open Universiteit betrokken. Het project is gefinancierd door ZonMw en Alzheimer Nederland.

Deel deze pagina via:

Soort

Kennisbundel

Taal

Nederlands