Toon zoekbalkToon menu

Kennisplein voor verpleging, verzorging, zorg thuis en eerste lijn
Dementie

Apathie

Ongeveer de helft van de mensen met dementie krijgt te maken met apathie. Dit kan zich uiten in bijvoorbeeld het verminderen of ontbreken van initiatief, interesse, emoties en , sociaal contact. Veel mensen met dementie en apathie vinden het moeilijk om hun dagen betekenisvol in te vullen. Zij hebben hiervoor prikkels nodig van hun omgeving.  

Bekijk deze animatie over wat apathie is, wat het met de naaste en zorgmedewerker doet en hoe deze er mee om kunnen gaan. 

https://youtu.be/V2FkLatdPNY
 

Onderbreek apathie 

Het kan lastig zijn om in contact te komen met iemand met apathie en dementie. Je verwacht misschien dat iemand zelf initiatief neemt. Maar als er sprake is van apathie, dan zal dat niet vanuit de persoon zelf komen. Ook krijg je weinig respons als je probeert contact te krijgen. Toch kan je als zorgprofessional of naaste apathie doorbreken. Kijk welke prikkels je aanbiedt en hoe vaak. Let op kleine reacties, zoals oogcontact of een glimlach. 

Tools en hulpmiddelen 

In het project Samen in Actie Bij Apathie (SABA) hebben naasten en zorgprofessionals samen met onderzoekers, verschillende tools ontwikkeld die je helpen om om te gaan met apathie bij mensen met dementie die in het verpleeghuis wonen. 

Praatplaat

Download de praatplaat (pdf) om apathie te ontdekken en te onderzoeken.


Plezierig Activiteiten Plan Apathie

Download het Plezierig Activiteiten Plan Apathie (PAP-A) waarmee je, als zorgprofessionals en naasten, samen afspraken maakt hoe je apathie bij de betreffende persoon kunt onderbreken.


Activiteitenblad Apathie

Een activiteitenblad Apathie (pdf) met praktische voorbeelden van (kleine) activiteiten die je met bewoners kunt doen om apathie te onderbreken.


Module Wat is apathie?

Een module 'Wat is apathie' om de kennis over apathie te vergroten.


Module Actieve Tijd

Een module 'Actieve Tijd' met informatie en praktische tips om contact te maken met mensen met dementie en activiteiten te doen.


Folder

Een folder Apathie bij dementie (pdf), die informatie bevat voor naasten.


Handreiking implementatie en presentatie Organisatie Wijs

Een Handreiking implementatie en presentatie Organisatie Wijs: om SABA binnen een organisatie te implementeren


Handreiking Bewonersbespreking

Een handreiking Bewonersbespreking waarmee zorgverleners, onder begeleiding van een psycholoog in gesprek gaan over apathieMeer weten?
De tools en informatie over  het SABA project vind je op de website van het UKON.

Alle tools zijn ontwikkeld op basis van onderzoek. Hierbij zijn zorgorganisaties Archipel en de Zorgboog, het UKON, het Radboudumc, Amsterdam UMC en de Open Universiteit betrokken. Het project is gefinancierd door ZonMw en Alzheimer Nederland.

Reageer op deze pagina

Wil je reageren op Zorg voor Beter? Lees dan eerst de spelregels door.Reacties

Saskia van der Kraan 29/4/2022

hele nuttige informatie die op dit moment op mijn bpv locatie goed gebruikt kan worden. Helaas kan ik de module "wat is apathie" en de module "actieve tijd" niet openen.


Peter van der nol 27/4/2022

Kaderlid van de vakbond