Toon zoekbalkToon menu

Kennisplein voor verpleging, verzorging, zorg thuis en eerste lijn
Dementie

ABCs-methode

Met de ABCs-methode kun je de oorzaken van onbegrepen gedrag bij dementie uitspellen. De ABCs-methode is ontwikkeld door de Academische Werkplaats Dementie en is gebaseerd op de richtlijn ‘Omgaan met gedragsproblemen bij dementie’.

Wat is het?

ABCs methodeDe ABCs-methode bestaat uit vier stappen waarmee je onbegrepen gedrag van mensen met dementie leert begrijpen en oplossen. De stappen staan beschreven in een flyer. Je krijgt tips om om te gaan met gedrag of emoties, zoals depressie en angsten, apathie, onrustig gedrag, en wanen en hallucinaties.

Voor wie is het? 

Professionals die werken met mensen met dementie.

Wat heb je nodig?

Bekijk de AMCs-flyer (pdf) 
Bekijk de ABCs-poster (pdf)

Hoe werkt het?

Als je merkt dat jouw cliënt onbegrepen gedrag vertoont, pak je de AMCs-flyer erbij. Lees de informatie en tips goed door en doorloop vervolgens de vier stappen A, B, C en s:

  • A - Actie: welk gedrag vertoont jouw cliënt met dementie?
  • B - Bewegers: wat is de aanleiding voor het probleemgedrag? 
  • C - Consequenties: welke gevolgen heeft het gedrag? 
  • s - samen: bespreek mogelijkheden voor verandering met andere betrokkenen.

De ABCs-methode werkt het beste als je veel contact houdt met je cliënt en zijn naasten. Maak duidelijke afspraken met elkaar en bedenk met elkaar mogelijke oplossingen. Betrek je team als dat nodig is.

Video

Wat is de ABCs-methode en hoe bevalt het om ermee te werken? In deze video vertellen psychologen Sanna van Marle en Corrie Reijenga van Stichting Zorgcombinatie Marga Klompé over de methode. Ze noemen de plus- én minpunten van de interventie en geven een praktisch voorbeeld wanneer je de ABCs-methode goed kunt inzetten:

https://www.youtube.com/watch?v=3AGyVi98lb4

Ervaringen 

De ABCs-methode gebruik ik om een situatie te leren begrijpen. Waar en wanneer is het probleemgedrag van de cliënt begonnen? Wat gebeurde er? En wat waren de gevolgen?

Op de website van het Van Kleefinsitituut deelt verzorgende Nurdan Calisir (De Zellingen) haar ervaringen met de ABCs-methode. Ze noemt de methode ‘een handig geheugensteuntje’. 

Lees meer over haar ervaringen op de website van het Van Kleefinstituut  

Meer informatie

Deel jouw ervaringen

Heb jij ook ervaring met de ABCs-methode? Wij zijn heel benieuwd naar je ervaringen. Deel ze hieronder.

Reageer op deze pagina

Wil je reageren op Zorg voor Beter? Lees dan eerst de spelregels door.