Wat is het?
De ABCs-methode bestaat uit vier stappen waarmee je onbegrepen gedrag van mensen met dementie leert begrijpen en oplossen. De stappen staan beschreven in een flyer. Je krijgt tips om om te gaan met gedrag of emoties, zoals depressie en angsten, apathie, onrustig gedrag, en wanen en hallucinaties.
Voor wie is het?
Professionals die werken met mensen met dementie.
Wat heb je nodig?
Bekijk de AMCs-flyer (pdf)
Bekijk de ABCs-poster (pdf)
Hoe werkt het?
Als je merkt dat jouw cliënt onbegrepen gedrag vertoont, pak je de AMCs-flyer erbij. Lees de informatie en tips goed door en doorloop vervolgens de vier stappen A, B, C en s:
- A - Actie: welk gedrag vertoont jouw cliënt met dementie?
- B - Bewegers: wat is de aanleiding voor het probleemgedrag?
- C - Consequenties: welke gevolgen heeft het gedrag?
- s - samen: bespreek mogelijkheden voor verandering met andere betrokkenen.
De ABCs-methode werkt het beste als je veel contact houdt met je cliënt en zijn naasten. Maak duidelijke afspraken met elkaar en bedenk met elkaar mogelijke oplossingen. Betrek je team als dat nodig is.
Video
Wat is de ABCs-methode en hoe bevalt het om ermee te werken? In deze video vertellen psychologen Sanna van Marle en Corrie Reijenga van Stichting Zorgcombinatie Marga Klompé over de methode. Ze noemen de plus- én minpunten van de interventie en geven een praktisch voorbeeld wanneer je de ABCs-methode goed kunt inzetten:
https://www.youtube.com/watch?v=3AGyVi98lb4
Ervaringen
De ABCs-methode gebruik ik om een situatie te leren begrijpen. Waar en wanneer is het probleemgedrag van de cliënt begonnen? Wat gebeurde er? En wat waren de gevolgen?
Op de website van het Van Kleefinsitituut deelt verzorgende Nurdan Calisir (De Zellingen) haar ervaringen met de ABCs-methode. Ze noemt de methode ‘een handig geheugensteuntje’.
Lees meer over haar ervaringen op de website van het Van Kleefinstituut
Meer informatie
Deel jouw ervaringen
Heb jij ook ervaring met de ABCs-methode? Wij zijn heel benieuwd naar je ervaringen. Deel ze hieronder.