Naar hoofdinhoud Naar footer

Deel deze pagina via:

Contactpersonen

Slimme medicijndispensers Medido toegepast in de praktijk

Gepubliceerd op: 09-04-2024

De slimme medicijndispenser is vooral geschikt voor ouderen die thuis wonen, verschillende medicijnen moeten innemen, en dit af en toe vergeten. Met dit apparaatje hoeft de thuiszorg niet meerdere malen per dag langs te komen voor controle. Voor ouderen is het prettig dat ze hun eigen regie weer terugkrijgen, en niet steeds een hulpverlener over de vloer komt. Er zijn inmiddels 3 slimme medicijndispensers: de Medido van Innospense, de Spencer van Philips.

Filmpje over medicijndispenser Medido

In dit filmpje vertelt een wijkverpleegkundige van Savantzorg in Zuidoost-Brabant over haar ervaringen met de Medido.

Hoe werkt de Medido medicijndispenser?

Deze slimme medicijndispenser herinnert de cliënt eraan om (de juiste) medicatie in te nemen. De persoonlijke medicatierol (baxterrol) wordt geladen in het apparaatje. In de rol zitten de medicijnen gesorteerd in zakjes per innamemoment. Op het moment dat de cliënt medicijnen nodig heeft, geeft het apparaatje een herinneringsgeluid af. De gebruiker drukt op OK om het zakje met medicijnen uit het apparaat te laten komen. De verpakking wordt automatisch geopend. Indien de gebruiker niet reageert op het geluid en het zakje dus niet afscheurt, wordt dit doorgegeven aan de thuiszorg. De thuiszorg neemt dan telefonisch contact op met de gebruiker of gaat indien nodig langs. De medicijnen worden geleverd door de apotheek en de Medido wordt wekelijks gevuld door de thuiszorg. Met name de koppeling met de thuiszorg maakt het een goed en uniek systeem.

Arbeidsbesparing dankzij Medido

Uit een eerder onderzoek bij de ZZG zorggroep bleek dat de Medido voor zorgorganisaties ook financieel interessant is. De dispenser leverde een arbeidsbesparing op van circa 10 minuten per cliënt per dag. En dat zeven dagen per week. Dit leverde een besparing op van 55 euro per cliënt per maand. Hier zijn alle kosten vanaf getrokken, zoals de apotheker die de dispenser moet vullen en de thuiszorgmedewerkster die af en toe toch moet langs komen als er iets niet goed is gegaan.

Kosteloos bij indicatie voor medicatie aanreiking

Voor cliënten die een indicatie hebben voor ‘medicatie aanreiking’, ofwel ondersteuning nodig hebben van de thuiszorg bij medicatie inname, kan de Medido medicijndispenser kosteloos beschikbaar gesteld worden door de thuiszorgorganisatie. Alleen mensen die klant zijn bij een thuiszorgorganisatie én een indicatie voor medicatie aanreiking komen in aanmerking voor deze financiering. Terwijl het eigenlijk ook een mooie oplossing is voor alle mensen die problemen hebben met het op tijd innemen van medicijnen. Maar voorlopig is de Medido niet direct te koop voor de consument, en alleen beschikbaar via de thuiszorgorganisatie.

Meer informatie over Medido