Naar hoofdinhoud Naar footer

Leren van ervaringskennis: Als je veel verschillende hulpverleners hebt

Gepubliceerd op: 12-04-2023

Zelf kunnen bepalen is belangrijk. En fijn als er ook aandacht is voor de relatie en er tijd is voor een praatje. Het zijn een paar inzichten die we opdeden toen we op huisbezoek gingen bij een meneer die te maken heeft met veel verschillende hulpverleners.

Hoe is het om thuis veel hulp of zorgverleners op bezoek te krijgen? Wat betekent dat? Wat vind je nou echt belangrijk? En word je daarin ook goed geholpen en gehoord? Daarvoor gingen we bij een meneer op huisbezoek bij wie veel verschillende hulpverleners langskomen. Het doel? Vanuit ervaringskennis komen tot nieuwe inzichten.

Pijporgelmuziek

We komen binnen in een huis dat erg warm is. De verwarming blijkt op 22 graden te staan. Meneer zit in zijn stoel; zijn favoriete plek in huis. ‘Vanuit mijn stoel kan ik alles’, zegt hij. Hij wordt omringd door zelfgemaakte tekeningen en schilderijen die aan de muur hangen. Meneer houdt van fotograferen, filmen en muziek luisteren. Vooral pijporgelmuziek vindt hij prachtig.

Niet meer zo onder de mensen

Vroeger verzorgde hij de muziek in de hal van de kerk rond de feestdagen. Hij vond het fijn om verhalen met mensen uit te wisselen. Nu doet hij dat niet meer. Hij is veel thuis. Nog wel onder de mensen, maar dat zijn vooral zorgverleners. Dat voelt toch anders.

Wie komen er allemaal bij meneer langs?

Hij kan het haast niet meer bijhouden hoeveel en wie er precies allemaal komen. Er komt bijvoorbeeld iemand om te controleren of meneer zijn medicijnen wel heeft ingenomen. Dat was eerst drie keer per dag, inmiddels twee keer per dag.

Verder komt er een ergotherapeut langs, naast een fysiotherapeut, buurtteammedewerker, GGZ-medewerkers, en iemand van de boodschappenservice. Ook gaat meneer nog naar de neuroloog en de psychiater in het ziekenhuis. Hij merkt dat er bij hulpverleners weinig tijd is om een echt gesprek te voeren. De één is daar handiger in dan de ander.

Hoe is dat voor meneer, al die mensen die langskomen?

Hij geeft aan dat het voor hem wel oké is. Hij vindt het vooral belangrijk dat je een relatie opbouwt met mensen. Meneer merkt dat dat met de ene persoon wat makkelijker gaat dan met de ander. Maar hij begrijpt ook dat het zwaar werk is om hulpverlener te zijn. Hij vindt het ook belangrijk om zelf veel te kunnen, maar niet alles lukt hem.

Hoe ziet de ideale zorg voor meneer eruit?

Dat de dingen gewoon goed geregeld zijn. Op basis van wat hij zélf wil. Meneer vertelt ons dat hij achter veel dingen aan moet zitten. Zo gaf de ergotherapeut hem bijvoorbeeld een badplank om op te zitten, maar die past niet in het bad en dan heb je daar niet zoveel aan.

Deel deze pagina via: