Naar hoofdinhoud Naar footer

Deel deze pagina via:

Indrukwekkende docu 'Zit ik in een slechte film?'

Gepubliceerd op: 16-06-2022

Aangrijpende film over het verlies van een dierbare tijdens de lockdown in een verpleeghuis.

YouTube video thumbnail

‘Je wilt samen zijn met je stervende vader, maar je wordt letterlijk buiten de deur gehouden’

Carmen verloor haar vader tijdens corona. Met haar moeder worstelde ze die laatste periode niet alleen met het verlies van hun geliefde, maar ook met de corona regels van het verzorgingshuis. Echt afscheid nemen mocht en kon niet, alleen haar moeder mocht op bezoek. Op de afdeling waar haar vader verbleef heerste corona en werd afgesloten voor bezoek. Uiteindelijk zijn er 11 van de 20- bewoners overleden, onder andere haar vader.

Carmen ervaart onmacht en vooral verdriet. ‘Je wilt samen zijn met je stervende vader, maar je wordt letterlijk buiten de deur gehouden’. ‘Mensen hebben geen idee wat we hebben meegemaakt’.

In deze educatieve documentaire ontmoet Carmen Jamilla, vriendin en verpleegkundige werkzaam op een somatische afdeling van een verpleeghuis. Jamilla kon Carmen helpen door te laten zien dat ook zorgverleners enorm worstelden met de regels en dat ook zij bang waren, en onwetend. ‘Ik weet nog goed hoe onvoorspelbaar het was, hoe weinig iedereen wist en hoe hard het om zich heen sloeg’. Er heerste paniek en er werden, achteraf onmenselijke protocollen opgezet: isolatie, geen bezoek. Dat betekende dat Jamilla een bewoner ‘in eenzaamheid heeft zien stikken’, zonder dat ze daar iets aan kon doen.

Deze educatieve documentaire ‘Zit in een slechte film?’ legt pijnlijk bloot hoe aan de ene kant bewoners en nabestaanden moesten leren omgaan met de coronaregels die in veel zorgorganisatie golden. Maar ook hoe moeilijk het voor zorgverleners was de regels niet te veranderen, terwijl ze wisten dat hun bewoners hierdoor eenzaam zouden kunnen sterven. 

'Zit ik in een slechte film' is gemaakt in het kader van het project Rouwen Tijdens Corona en is gefinancierd vanuit het ZonMw programma Palliantie. Rouwen Tijdens Corona is uitgevoerd door LOCOmotion, Nachtzon Media B.V., Expertisecentrum Palliatieve Zorg UMC Utrecht en Ronald Geelen. Kijk voor meer informatie op www.rouwentijdenscorona.nl. Daar zijn ook reflecties te vinden van Ronald Geelen op deze educatieve documentaire.