Naar hoofdinhoud Naar footer

‘Ik wist niet dat ze zo slecht at’

Gepubliceerd op: 22-12-2022

Zorgmedewerkers hebben soms ineens in de gaten dat een cliënt enorm is afgevallen: ‘Je denkt dat ze eet, maar opeens zakt haar rok op haar enkels.’ Dit overkwam Gerrie, verzorgende in een verpleeghuis.

‘Zonder dat ik het doorhad, was mevrouw Pronk enorm afgevallen,’ vertelt Gerrie. ‘Ik wist helemaal niet dat ze zo slecht at. Ze was verdrietig en at op haar kamer. Ik respecteerde dat. Ze werd wat zwakker, maar dat is de ouderdom, dacht ik. Ik besprak dit met mijn manager. Toen bleek dat mevrouw Pronk “ondervoed” was! Moet je je voorstellen: onder mijn eigen ogen en ik had niets door!’

Ondervoeding herkennen

Dit voorbeeld toont aan dat het lastig is ondervoeding zo op het oog te herkennen. Het zegt ook niets of iemand dik of dun is: zelfs hele dikke mensen kunnen opeens ondervoed zijn. De indicatie voor ondervoeding is onvrijwillig gewichtsverlies van zes kilo in zes maanden of meer dan drie kilo in een maand. Het is daarom belangrijk goed in de gaten te houden of mensen ook afvallen. Bijvoorbeeld door ze eens in de maand te wegen en zo hun gewichtsverloop te volgen.

Privacy

Veel instellingen hikken daar tegenaan. ‘Wonen staat bij ons centraal’, zo zeggen ze, ‘dus gaan wij niet naar het gewicht van onze bewoners vragen.’ Of ze zien het als een schending van de privacy. Gek genoeg blijkt in de praktijk dat bewoners er weinig bezwaar tegen hebben om eens in de zoveel tijd op de weegschaal te gaan staan. Sommigen vinden het zelfs een leuk terugkerend evenement en beschouwen het als een extra vorm van aandacht en betrokkenheid.

Tip: Bedenk dat er geen sprake is van betutteling als je een bewoner zelf de keuze geeft of hij wel of niet gewogen wil worden en goed uitlegt waarom dit gedaan wordt.

Deel deze pagina via: