Naar hoofdinhoud Naar footer

Deel deze pagina via:

Fijn wonen als je ouder wordt. Hoe doe je dat?

Gepubliceerd op: 03-04-2023

Wonen in een veilige en fijne omgeving, dat willen we allemaal. Voor ouderen kan dit soms lastig zijn. Een woning voldoet niet meer aan hun eisen of zelfstandig thuis wonen is niet meer mogelijk. Maar hoe zit het nu met fijn wonen als je ouder wordt? En welke woonvormen zijn er allemaal voor ouderen? Je leest in dit nieuwsbericht meer over wonen.

Leefstijlmonitoring

Alleenwonende mensen met dementie kunnen langer thuis blijven wonen met leefstijlmonitoring. Deze technologie maakt gebruikt van in de woning geplaatste sensoren. Zorgmedewerkers én mantelzorgers krijgen hierdoor beter inzicht in het leefpatroon van de bewoner. Niet alleen fijn voor de mantelzorger maar ook een veilig gevoel voor de cliënt. Om de privacy van de bewoner te beschermen worden er bij leefstijlmonitoring geen camera’s geplaatst.

Meer weten over leefstijlmonitoring? Bekijk deze pagina in het thema Digitale Zorg.

Zelfstandig (blijven) wonen

Ouder worden en zelfstandig (blijven) wonen is steeds vaker mogelijk. Soms is het wel nodig om de woning aan te passen of veiliger te maken. Denk bijvoorbeeld aan keuken spullen met verschillende (felle) kleuren zodat deze beter te vinden zijn. Vooral als iemand slechter ziet. Of aan een bedsteun zodat iemand makkelijker uit bed kan komen. Ook ontstaan er steeds meer nieuwe vormen van wonen. Denk bijvoorbeeld aan thuishuizen, kangoeroewoningen, mantelzorgwoningen en woongemeenschappen.

Lees meer over zelfstandig (blijven) wonen op Beter Oud. Bekijk dit overzicht voor meer informatie. Meteen aan de slag met het veiliger maken van een woning? Bekijk dan de infographic op deze pagina.

Gezonde verlichting

Wist je dat ouderen 3 tot 5 keer meer licht nodig hebben dan jongeren? Maar vaak is die hoeveelheid licht niet aanwezig in (verpleeg)huizen. Onvoldoende licht zorgt ervoor dat de biologische klok denkt dat het schemer is en dus tijd om te slapen. Het gevolg is dutjes overdag en ’s nachts niet goed slapen. Goede verlichting zorgt voor een afname in nachtelijke onrust en onbegrepen gedrag in de nacht. Ook vallen ouderen overdag minder slaap en zijn ze alerter.

Bekijk de tips voor goede verlichting op deze pagina van Zorg voor Beter. Lees ook eens dit praktijkvoorbeeld over licht van Vilente op de website van Waardigheid en trots voor de toekomst.

Woonvormen voor ouderen

Er zijn steeds meer verschillende woonvormen voor ouderen. Van zelfstandig thuis wonen tot aan een zorginstelling en van alles daartussen in. Door het beleid van de overheid wonen ouderen langer thuis. Dit zorgt voor een andere behoefte bij ouderen en een stijging van nieuwe woonvormen. Zo zijn er thuishuizen, moderne hofjes en bestaat er iets als harmonicawonen.

Bekijk 14 verschillende woonvormen voor ouderen op de website van Beter Oud.