Naar hoofdinhoud Naar footer

Casus 3: Ongeremd of behoefte aan aandacht?

Gepubliceerd op: 05-04-2019

Meneer De Boer is dementerend en wordt steeds ongeremder. Als ze zijn rug wassen, roept hij ‘ga door, ga door’. Maar wat bedoelt hij daar eigenlijk mee?

Meneer De Boer maakt vaak seksueel getinte opmerkingen en als hij maar even de kans krijgt, knijpt hij de medewerkers in de billen. Een aantal medewerkers vindt dat erg vervelend. En het wordt van kwaad tot erger. Als ze zijn rug wassen, roept hij ‘ga door, ga door’. Ze vinden het gênant, ze blijven liever uit zijn buurt.

Teamoverleg

De aandachtsvelders intimiteit en seksualiteit praten erover met het team. Al snel blijkt dat niet alle medewerkers problemen hebben met meneer De Boer. Een aantal collega’s maakt er gewoon grapjes over. Bij deze medewerkers is meneer De Boer veel minder handtastelijk. Voor alle medewerkers is het gesprek een eyeopener. Nooit eerder hebben ze zo openlijk met elkaar over seksualiteit gesproken. Ze ontdekken dat ze er allemaal anders mee omgaan en dat hun grenzen anders zijn. Een van de medewerkers oppert dat meneer De Boer misschien gewoon behoefte aan aandacht heeft. Hij heeft een vervelende huiduitslag, die niet uitnodigt om hem eens even te knuffelen. Medewerkers slaan zelden tot nooit een arm om hem heen. Bovendien jeukt de uitslag. Dezelfde medewerker suggereert dat ‘ga door, ga door’ gewoon betekent dat meneer De Boer het fijn vindt als je met een washand over zijn jeukende rug gaat. Collega’s reageren verbaasd, zo hebben ze er nog nooit naar bekeken!

Verschil in benadering

Er is duidelijk een groot verschil in benadering van meneer De Boer. De ene groep medewerkers vat alles wat hij zegt of doet op als ongewenst en seksueel gedrag. De andere groep reageert met humor en een grap op zijn gedrag. De eerste groep heeft veel baat bij deze manier van omgaan met meneer De Boer. Zo helpen de medewerkers elkaar. Ook respecteren ze het dat sommige collega’s het nog steeds geen prettige situatie vinden en proberen ze daar rekening mee te houden.

Bron

Publicatie Intimiteit en seksualiteit in het verpleeghuis (pdf), 2018, Waardigheid en trots

Deel deze pagina via: