Naar hoofdinhoud Naar footer

BrainTrainer voor mensen met dementie

Gepubliceerd op: 14-09-2021

In de ouderenzorg worden steeds meer technologische hulpmiddelen ingezet. Voor mensen met dementie kan technologie het leven aangenamer te maken. Zorggroep Solis uit Deventer brengt door middel van technologieën in de zorg meer plezier, beweging, intellectuele uitdaging en rust in het leven van hun bewoners. Een van die middelen is de BrainTrainer.

De BrainTrainer is een systeem met verschillende puzzels en spellen. Het helpt bij het stimuleren van het geheugen en denkvermogen van ouderen met beginnende dementie of Alzheimer. Per persoon wordt het niveau aangepast door de snelheid en het juist beantwoorden. Daarnaast kunnen familie en zorgprofessionals samen een familieboek of quiz maken. ‘De BrainTrainer helpt aan een leuke daginvulling en cognitieve uitdaging’, vertelt projectleider Laura Steman. 

Technologie en dementie

Er zijn veel verschillende technologische middelen waar de zorgprofessional uit kan kiezen. Om de juiste keuze te maken is het handig om de mogelijkheden de testen. Maak de keuze gericht op wat het oplevert voor de cliënt, mantelzorger en organisatie. Houd hierbij in gedachten dat het vooral een voordeel moet opleveren voor de mensen met dementie.

Meer dan veiligheid

Veel zorgtechnologie is nu nog gericht op veiligheid. Denk bijvoorbeeld aan alarmeringssystemen of medicijndispensers met controle op afstand. Maar ook mensen met dementie gebruiken steeds vaker alledaagse technologie zoals smartphones en tablets. Het spelen van een spelletje of het bekijken van foto’s kan heel veel plezier geven.

Zoals de app Dementie en Herinneringen. De app helpt mensen met dementie om herinneringen op te halen. Door liedjes, filmpjes, foto’s en geluidsfragmenten uit de jaren '30 tot en met '60. Deze herinneringen geven vaak een vertrouwd en fijn gevoel. 

Bekijk de verschillende vormen van technologie die je kunt gebruiken bij mensen met dementie.

Meer apps voor mensen met dementie 

Op de website van Alzheimer Nederland staat een overzicht van diverse apps voor mensen met dementie. Apps voor ontspanning, ondersteuning, die je iets laten doen en denkspellen.

Deel deze pagina via: