Naar hoofdinhoud Naar footer

Deel deze pagina via:

Website voor de zorg aan mensen met een migratieachtergrond

Gepubliceerd op: 14-02-2023

​Pharos ontwikkelde informatie over het zorgen voor migranten met dementie en hun mantelzorgers. Ook voor zorgprofessionals zijn er producten beschikbaar. Want welke erkenning en waardering hebben mantelzorgers nodig? En hoe kun je het gesprek over overbelasting voeren?

In 2023 heeft 10% van de dementiepatiënten in Nederland een migratieachtergrond. Naar verwachting worden in 2025 zo'n 445.000 migranten 65 jaar oud. En in 2030 is één op de drie 65-plussers in grote steden migrant. Omdat mensen met een Turkse, Marokkaanse of Surinaamse achtergrond een grotere kans hebben op dementie, komen er niet alleen meer migranten met dementie bij, maar ook meer mantelzorgers met een migratieachtergrond. Pharos ontwikkelde daarom twee webpagina's met handige links naar informatie over het zorgen voor mensen met dementie en een migratieachtergrond. De informatie is opgedeeld voor twee soorten verzorgenden, de zorgprofessional en de mantelzorger.

De zorgprofessional 

Je bent als zorgprofessional er voor de persoon met dementie, maar ook voor de mantelzorger. Op de pagina Informatie voor zorgprofessional vind je informatie om de mantelzorgers te ondersteunen. Denk aan praktijkverhalen, podcasts, een dialoogtrainer en links naar andere informatiebronnen. 

De mantelzorger

Op de webpagina Zorg jij voor iemand met dementie? vinden mantelzorgers informatie over de verschillende fases van dementie. De pagina's zijn opgesteld met de mantelzorger met een migratieachtergrond in gedachten. De informatie is verdeeld over 3 fases. De fase voordat je weet dat iemand dementie heeft, de fase dat iemand dementie en de fase dat iemand met dementie gaat overlijden. Elke fase heeft een eigen pagina met onder andere video's, meerdere linkjes naar achtergrondinformatie en onderzoeken.