Naar hoofdinhoud Naar footer

Deel deze pagina via:

Wat zijn de actuele corona-adviezen?

Gepubliceerd op: 20-11-2023

Laatst bijgewerkt op: 20-09-2023

De coronapandemie ligt gelukkig alweer een tijdje achter ons. Toch zijn er nog steeds adviezen. Het volgen ervan helpt om verspreiding van luchtwegvirussen te beperken. En zo ook mensen met een kwetsbare gezondheid te beschermen. Belangrijk, want juist kwetsbare groepen én ouderen lopen meer kans om erg ziek te worden bij een besmetting met het virus. Ook nu nog.

Maak een afspraak voor de coronaprik

De coronaprik kun je nog halen tot en met 22 december 2023.

 • Ben je 60 jaar of ouder? Of ben je 18 jaar of ouder en word je jaarlijks uitgenodigd voor de griepprik? Ben je zwanger of werk je in de zorg? En heb je dit najaar nog geen coronaprik gehaald? Dan kan dat alsnog bij de GGD tot en met 22 december 2023. Daarna blijft de coronaprik alleen nog beschikbaar voor zwangeren en mensen die worden doorverwezen door een arts. Maak direct een afspraak voor de coronaprik op planjeprik.nl of bel met 0800-7070.
 • Kun je niet zelf of met hulp van anderen naar een GGD-priklocatie komen door een ernstige ziekte of beperking? Neem dan zo snel mogelijk contact op met de GGD via 0800-2077. Een afspraak voor een vaccinatie aan huis kun je maken tot en met 8 december 2023. Een medewerker van de GGD kijkt samen met jou naar een oplossing en bespreekt of je eventueel thuis geprikt kan worden. 

Zie voor meer informatie de website MijnVraagOverCorona.nl van de Rijksoverheid

Bescherm jezelf en anderen tegen luchtweginfecties

Hoewel je met de coronaprik beter beschermd bent tegen ziekenhuisopname of overlijden door corona, kun je ook na de prik nog steeds besmet raken met het coronavirus krijgen. En loop je risico op langdurige klachten (post-COVID). Daarom blijft het voor iedereen belangrijk om de adviezen ter voorkoming van luchtweginfecties te volgen. Zo bescherm je mensen met een kwetsbare gezondheid en jezelf. 

Heb je klachten die passen bij luchtweginfecties, zoals hoesten, niezen, keelpijn en een loop- of snotneus?

 • Blijf dan thuis als je ziek bent.
 • Overleg bij lichte klachten met je werkgever of je thuis kunt werken.
 • Vermijd bij klachten fysiek contact met mensen die ernstig ziek kunnen worden van een luchtweginfectie. Als fysiek contact toch nodig is, draag dan een mondkapje. Bijvoorbeeld bij mantelzorg.
 • Hoest en nies in je elleboog en was vaak en goed je handen met water en zeep, ook als je geen klachten hebt. 
 • Zorg voor voldoende ventilatie van binnenruimtes.

Zie voor meer informatie over luchtweginfecties de website van het RIVM

Meer informatie

 • Alle actuele informatie over corona en de coronaprik is te vinden op: mijnvraagovercorona.nl. Via deze website kun je ook een afspraak maken, verzetten of afzeggen.  
 • 0800-7070 voor mensen zonder DigiD die telefonisch een afspraak willen maken bij een GGD-priklocatie.
 • 0800-2077 voor mensen die thuisvaccinatie willen aanvragen.
 • 1400 voor meer informatie over corona.
 • 0800-7707707 voor een gesprek over de coronaprik met iemand van de GGD.