Wat zijn de actuele corona-adviezen?
Gepubliceerd op: 20-11-2023
Laatst bijgewerkt op: 05-08-2024
De coronapandemie ligt gelukkig alweer een tijdje achter ons. Toch is het coronavirus nog niet verdwenen. Daarom zijn er nog steeds adviezen om verspreiding van het coronavirus te beperken. En zo ook mensen met een kwetsbare gezondheid te beschermen. Belangrijk, want juist kwetsbare groepen waaronder ouderen lopen meer kans om erg ziek te worden bij een besmetting met het virus. Bekijk hier wat de actuele corona-adviezen zijn.
Vaccineren
Op 16 september 2024 start er een nieuwe vaccinatieronde
Deze is bedoeld voor mensen vanaf 60 jaar, mensen die jaarlijks een uitnodiging voor de griepprik krijgen en voor zorgmedewerkers. Vanaf 27 augustus ontvangen de eerste mensen een uitnodigingsbrief. Het is dan tot en met 6 december 2024 mogelijk om de coronaprik te halen.
Mensen die om persoonlijke reden een vaccinatie willen, bijvoorbeeld vanwege een kwetsbaar gezinslid of op advies van een arts, kunnen ook een prik halen. Zorg wel voor een verwijzing van een arts voor de coronaprik. Met de verwijzing kan je een afspraak maken door te bellen naar 0800-7070.
De coronaprik is niet meer nodig voor zwangere vrouwen
Het risico om tijdens de zwangerschap ernstig ziek te worden door een coronabesmetting en/of een vroeggeboorte te krijgen, is lager dan aan het begin van de coronapandemie. Dit komt omdat veel mensen een coronaprik hebben gehaald. Hierdoor is de hele bevolking beter beschermd. Ook zijn de nieuwe varianten minder ziekmakend. Wil je toch een prik halen? Dan kan dat. Het is veilig om de coronaprik te halen tijdens de zwangerschap.
Maak online of telefonisch een afspraak voor de coronaprik
Je kunt zelf een afspraak maken voor de coronaprik op planjeprik.nl of door te bellen naar 0800-7070. Je hebt hiervoor je burgerservicenummer (BSN) nodig.
Kun je niet zelf of met hulp van anderen naar een GGD-priklocatie komen door een ernstige ziekte of beperking? Geef dit dan aan bij het maken van een afspraak.
Coronaprik en post-COVID
Bij post-COVID heeft iemand langdurige klachten na een coronabesmetting. Bij mensen die ondanks de coronaprik toch besmet en ziek worden van het coronavirus is de kans op post-COVID lager dan bij mensen zonder coronavaccinatie.
Voorkom verspreiding van het coronavirus
Hoewel je met de coronavaccinatie beter beschermd bent tegen ziekenhuisopname of overlijden door corona, kun je ook na de vaccinatie nog steeds besmet raken met het coronavirus. En loop je risico op langdurige klachten (post-COVID). Daarom blijft het voor iedereen belangrijk om de adviezen te volgen. Zo bescherm je mensen met een kwetsbare gezondheid en jezelf.
Heb je klachten die passen bij luchtweginfecties, zoals hoesten, niezen, keelpijn en een loop- of snotneus?
- Blijf dan thuis als je ziek bent.
- Overleg bij lichte klachten met je werkgever of je thuis kunt werken.
- Vermijd bij klachten fysiek contact met mensen die ernstig ziek kunnen worden van een luchtweginfectie. Als fysiek contact toch nodig is, draag dan een mondkapje. Bijvoorbeeld bij mantelzorg.
- Hoest en nies in je elleboog en was vaak en goed je handen met water en zeep, ook als je geen klachten hebt.
- Zorg voor voldoende ventilatie van binnenruimtes.
Meer informatie
- Alle actuele informatie over corona en de coronaprik is te vinden op: rivm.nl/corona.
- Wil je meer informatie over het coronavirus? Bel dan naar 0800-7070. Via dit nummer kan je ook een afspraak maken om een coronavaccinatie te halen.