Naar hoofdinhoud Naar footer

Vrijwilligerswerk van de toekomst

Gepubliceerd op: 17-07-2023

Loop je rond in het verpleeghuis dan zie je niet alleen veel zorgprofessionals, er lopen vaak ook vrijwilligers rond. Van het schenken van koffie, een wandeling maken met bewoners of ondersteunen bij activiteiten, vrijwilligers zijn vaak onmisbaar. Maar in de huidige maatschappij is het soms lastig om vrijwilligers te vinden. We zijn allemaal druk en het individu staat steeds meer voorop. Is vrijwilligerswerk dan nog wel in?

Uit onderzoek van Motivaction blijkt dat 30% van de deelnemers aan hun onderzoek in 2023 vrijwilligerswerk doet. Maar op de vraag of mensen zich wel eens vrijwillig hebben ingezet, blijkt dat 50% dat doet. Dat doen ze vooral voor een sportvereniging, school, zorginstelling of in de eigen buurt. Het lijkt er erop dat mensen hun activiteiten steeds meer zien als een losse manier van je vrijwillig inzetten. Vrijwillig jezelf inzetten is in. De term ‘vrijwilligerswerk’ is uit.

Werven voor de toekomst?

Ook in de toekomst hebben we voldoende vrijwilligers nodig in de zorg. Om hiervoor te zorgen, zal vrijwilligerswerk anders ingericht moeten gaan worden. Meer passend bij de waarden van de jonge generaties waarbij het individu voorop staat. Dit betekent niet dat zij zich niet willen inzetten voor anderen. Zij kijken alleen anders naar vrijwilligerswerk. Waarden als idealisme, zelfontplooiing en ontdekken zijn belangrijke redenen om iets te doen. Wat vraagt dit van vrijwilligerscoördinatoren en activiteitenbegeleiders? 

  1. Meer erkenning en waardering voor het werk.
  2. Meer aandacht voor persoonlijke begeleiding en ontwikkeling.
  3. Meer ruimte voor het leren van nieuwe vaardigheden.

Waar gaan toekomstige vrijwilligers graag aan de slag?

Het onderzoek laat zien dat bijna 6 op de 10 Nederlanders zich in de toekomst graag vrijwillig wil inzetten. Vooral in je eigen straat of buurt is populair. De top 5 plekken zijn:

  1. Buurt of straat
  2. Dorp of wijk
  3. Zorginstelling
  4. Sportvereniging
  5. School

Meer informatie

Wil je meer weten over vrijwilligers en informele zorg? Bekijk dan ook eens het thema Informele zorg op onze website. Voor dit artikel hebben wij gebruik gemaakt van het onderzoek van Motivaction en het nieuwsbericht van Platform Vrijwillige Inzet. Bekijk voor meer informatie het artikel op hun website.

Bron

Motivaction en Platform Vrijwillige Inzet

Deel deze pagina via: