Naar hoofdinhoud Naar footer

Deel deze pagina via:

Onzichtbare oorzaken gezondheidsklachten bij zorgmedewerkers

Gepubliceerd op: 30-11-2022

Volgens laagbetaalde zorgverleners in de ouderenzorg zijn armoede, racisme, discriminatie, genderongelijkheid en schulden belangrijke oorzaken van hun gezondheidsklachten. En daar wordt vaak niet over gepraat. Zij laten met foto’s zien waarom en hoe hun gezondheid onder druk staat.

Dit blijkt uit onderzoek van Saskia Duijs. ‘Wij staan letterlijk stil bij thema’s die te lang verborgen zijn gebleven’, zegt zij. Volgens Saskia laten de verhalen vooral goed zien dat armoede, racisme, discriminatie en gender met elkaar samenhangen én op elkaar inwerken.

Ongelijkheden op het werk en de in samenleving

Onderzoekers en co-onderzoekers zagen steeds duidelijker dat lichamelijke en mentale gezondheidsklachten geen individuele oorzaak hebben, maar dat ongelijkheden op het werk en in de samenleving deze klachten veroorzaken. Saskia: ‘Zo vertelden zorgmedewerkers en mantelzorgers het ons ook: dit is wat ons werk onder déze omstandigheden met ons doet. Kijk maar hoe deze laagbetaalde banen in de ouderenzorg gewaardeerd en beloond worden, en hoe ons werk georganiseerd is.’

Wat je niet ziet

Promovenda Saskia Duijs startte samen met collega’s van de vakgroep Ethiek, recht en humaniora aan het Amsterdam UMC vier jaar geleden dit onderzoek, gefinancierd door het Kennisprogramma Gender en Gezondheid van ZonMw. Met laagbetaalde zorgverleners als co-onderzoekers heeft dit onderzoek het boek ‘Wat je niet ziet’ opgeleverd.

Oplossingsrichtingen

Wat kan de gezondheid en het werkplezier van laagbetaalde zorgverleners verbeteren? In het laatste hoofdstuk van ‘Wat je niet ziet’ staan oplossingsrichtingen, veranderingen die de gezondheid en het werkplezier van laagbetaalde zorgprofessionals kunnen verbeteren:

  • Persoonlijk: Lees en luister naar de verhalen van de co-onderzoekers. Deze portretten en audiofragmenten raken een snaar, waarmee zij een denkproces in gang zetten.
  • Organisatorisch: Zorginstellingen moeten racisme en armoede onder zorgverleners zichtbaar gaan maken. In een structuur waar medewerkers zich hier veilig over kunnen uitspreken.
  • Politiek: De waardering voor de ouderenzorg, politiek en financieel, moet beter.

Lees het volledige artikel De verborgen oorzaken van gezondheidsproblemen bij laagbetaalde ouderenzorgmedewerkers op de website van ZonMw.

Bron

Bron: ZonMw