Naar hoofdinhoud Naar footer

Deel deze pagina via:

Onderzoek: kwart senioren praat moeilijk over seks

Gepubliceerd op: 01-04-2022

Welk cijfer geven ouderen hun seksleven? Seniorenorganisatie KBO-PCOB deed onderzoek naar de seksuele gezondheid onder ruim 1.100 ouderen. Welke vragen hebben ouderen over seksualiteit en intimiteit? Waarom praten ze er zo moeilijk over? Een app kan uitkomst bieden.

Ruim drie kwart (77%) van de 1.119 ouderen die deelnamen aan het onderzoek vindt dat seks hebben gezond is en dat een bevredigende seksuele relatie belangrijk is voor een langdurige relatie (70%). Evengoed scoort het gemiddelde seksleven van senioren een 4,6. Personen die geen partner (meer) hebben, halen dat gemiddelde sterk omlaag.

Sleutel tot een goed seksleven

Senioren die nog wel seksueel actief zijn, zijn tevreden met hun partner. Toch spelen gezondheidsproblemen en minder behoefte bij de partner een rol in het ervaren van het seksleven. Openheid, vertrouwen en goede communicatie zijn volgens de ondervraagden de sleutel tot een goed seksleven.

Vragen over seksualiteit

Praten over seksualiteit vindt 25% van de ondervraagden lastig. Het overgrote deel van de senioren (78%) geeft aan dat het in hun leven (zeer) ongebruikelijk was om over seks en intimiteit te spreken. Wél leven er veel vragen over seksualiteit. Bijvoorbeeld over: 

  • de effecten van medicatie op hun libido
  • erectieproblemen
  • hoe de intimiteit kan worden verbeterd 

Op internet gaan ouderen niet snel zoeken naar antwoorden, omdat zij dit als onveilig zien. En naar een therapeut of arts stappen om over seksuele problemen te praten is vaak een brug te ver. 

Veilige app

KBO-PCOB ontwikkelt een app die ouderen kan helpen met informatie en vragen over seksuele gezondheid. Ruim vier van de tien ouderen staat positief tegenover zo’n app, waarin zij veilig en discreet informatie kunnen vinden en hulp kunnen krijgen van een arts of seksuoloog. De app is vergelijkbaar met een cursus, waarbij je informatie krijgt over het ouder wordende lichaam, hoe behoeftes kunnen veranderen en welk effect medicijnen kunnen hebben. Op dit moment wordt gewerkt aan een prototype. KBO-PCOB is op zoek naar ouderen die de app willen testen. 

Meer informatie over de app en het testen op kbo-pcob.nl

Maak seksualiteit bespreekbaar

Praten over intimiteit en seksualiteit is vaak lastig, maar wel belangrijk om te doen. Zorg voor een veilige sfeer waarin geen andere mensen meeluisteren en waarin je uitnodigt, maar niet aandringt. Zoek naar een aanleiding om het onderwerp bespreekbaar te maken. Maak een bruggetje! Ook het oefenen van een gesprek met voorbeeldzinnen kan helpen.

Bron

KBO-PCOB