Naar hoofdinhoud Naar footer

Ondersteuning op maat voor betere infectiepreventie

Gepubliceerd op: 28-01-2022

Hoe zorg je ervoor dat hygiëne en het voorkomen van infecties structureel onderdeel wordt van het dagelijks werk? Ga samen met je collega's aan de slag met het project 'Samen werken aan infectiepreventie'. Voor dit project hebben Verenso, ActiZ, V&VN, Waardigheid en trots op locatie en het ministerie van VWS de handen ineen geslagen. Via dit project krijg je laagdrempelige, kortdurende ondersteuning op maat bij hygiënisch werken en het voorkomen van infecties.

De coronapandemie heeft het belang en de urgentie van hygiënisch werken en het voorkomen van infecties in de ouderenzorg benadrukt. Het is voor de kwetsbare bewoners in verpleeghuizen van groot belang dat besmettingen worden voorkomen of onder controle blijven.

Wat houdt de ondersteuning in?

Je krijgt de mogelijkheid om laagdrempelige, kortdurende ondersteuning op maat te krijgen. Dat houdt in dat een coach je organisatie begeleidt op basis van de vraag van jouw organisatie en samenwerkt met alle betrokkenen bij infectiepreventie in de organisatie. Waarbij goed wordt gekeken naar wat de organisatie al aan kennis en kunde in huis heeft. Vanuit deze basis werk je met elkaar aan het verbeteren van infectiepreventie binnen jullie locatie. Hierbij staan gedragsverandering en samenwerking centraal.

Jouw organisatie kan daarnaast gebruik maken van kennis, tools en goede voorbeelden. Je krijgt toegang tot actuele informatie, kennis, e-learnings, publicaties, video’s en ervaringen opgedaan in soortgelijke ondersteuningstrajecten, zoals ‘Aanpak antibioticaresistentie in verpleeghuizen’.  

Ondersteuning op maat

De werkwijze is laagdrempelig en afgestemd op de behoefte van jouw organisatie, dus maatwerk. Je krijgt bovendien handvatten om het daarna zelf verder op te pakken.  

Wat zijn de stappen?

  1. Kennismakingsgesprek: een eerste verkenning en bepalen of de ondersteuning passend is bij jouw organisatie.  
  2. Werksessie: een deskundige coach begeleidt een werksessie met verschillende betrokkenen van jouw organisatie op het gebied van infectiepreventie. Na de eerste sessie weet je waar je als organisatie staat en waaraan je wil werken.  
  3. Actieplan: dit maak je eventueel samen met de coach. Samen met de betrokkenen ga je aan de slag met ontwikkelpunten. Waar nodig ontvang je hulp of ondersteuning van een expert verbonden aan het project.
  4. Werksessie: samen met de coach evalueren jullie de genomen stappen en resultaten. Ook maken jullie afspraken over nieuwe vervolgstappen.
  5. Reflectiemoment: met jouw organisatie en coach blik je terug en vooruit.

Voor wie

Professionals die werken in verpleeghuisinstellingen: bestuurders, specialisten ouderengeneeskunde, verpleegkundigen, verzorgenden en huishoudelijke hulpen.  

Geen kosten

Er is ruimte voor 50 verpleeghuislocaties om deel te nemen aan het project. Aan deelname zijn geen kosten verbonden. Wel commitment.  

Veelgestelde vragen (FAQ)

Heb je vragen over het aanmeldproces, tijdsbesteding, looptijd en voorwaarden? Op de website van Vilans vind je het antwoord op veelgestelde vragen.

Aanmelden

Via het onderstaande formulier kun je aangeven dat je interesse hebt. Als je nog vragen hebt over dit project kun je via het formulier je gegevens achterlaten. Er wordt dan zo snel mogelijk contact met je opgenomen.

Deel deze pagina via: