Naar hoofdinhoud Naar footer

Deel deze pagina via:

Stel je vraag aan

Vilans Hulpmiddelenwijzer vernieuwd én versterkt met kennis ergotherapeuten

Gepubliceerd op: 13-09-2023

De Vilans Hulpmiddelenwijzer is er voor iedereen die behoefte heeft om het dagelijks leven makkelijker te maken. De website biedt betrouwbare informatie voor burgers, mantelzorgers en zorgprofessionals die op zoek zijn naar een oplossing om dagelijkse activiteiten te kunnen blijven doen. Zo’n 60.000 mensen bezoeken de website maandelijks. Naast informatie over honderden hulpmiddelen, biedt de Hulpmiddelenwijzer nu ook tips voor het uitvoeren van dagelijkse handelingen. Deze tips worden opgesteld samen met ergotherapeuten en helpen gebruikers de beste oplossing voor hun situatie te vinden.

Oplossingen in de vorm van handelingen

De samenwerking met ergotherapeuten ontstond toen in 2021 vier ergotherapeuten van De Hoogstraat Revalidatie, verenigd in ErgHandig, contact opnamen met de Hulpmiddelenwijzer. Zij vonden de Hulpmiddelenwijzer een mooi concept, maar misten handelingen als mogelijke oplossingen. Ergotherapeuten kijken namelijk eerst wat iemand zelf nog kan. Dit type kennis miste nog op de Hulpmiddelenwijzer, en zo ontstond de samenwerking.

Kiezen van de best passende oplossing

Inmiddels zijn er al voor 100 activiteiten handelingstips toegevoegd, die te vinden zijn onder 'Handig om te doen’ op iedere hulpmiddelenpagina. Deze tips vormen een aanvulling op de hulpmiddelen die al op de website te vinden zijn, zodat de gebruiker de best passende oplossing kan kiezen. Iemand die moeite heeft met het snijden van groente vindt nu niet alleen informatie over een aangepast mes, maar ook tips om dit op een andere manier aan te pakken. Bijvoorbeeld door simpelweg gesneden groente te kopen of zelf een plank te voorzien van roestvrijstalen spijkers en hier de groenten op vast te prikken.

Ergotherapeuten Nederland

Omdat de kennis van ergotherapeuten in ontwikkeling blijft en ook steeds moet worden aangepast, is de Hulpmiddelenwijzer ook een samenwerking aangegaan met Ergotherapie Nederland, de beroepsvereniging voor ergotherapeuten. De uitbreiding van de Hulpmiddelenwijzer sluit bovendien goed aan bij de kernactiviteiten van ergotherapie. Ergotherapeuten kijken namelijk naar wat de beperkingen en mogelijkheden zijn en welke oplossing hier het beste bij past. Dit kan een hulpmiddel zijn, maar wat voor de ene persoon werkt, hoeft niet ideaal te zijn voor een andere persoon in dezelfde situatie. Ergotherapie Nederland wil dan ook graag dat professionals en naasten zich bewust worden van het belang van het bieden van oplossingen op maat. 

Vernieuwde website

De samenwerking met de ergotherapeuten sluit mooi aan op de vernieuwing van de website van de Hulpmiddelenwijzer. Via het vertrouwde adres www.hulpmiddelenwijzer.nl komen bezoekers sinds deze maand terecht op een geheel vernieuwde website. De nieuwe website is overzichtelijk en licht, zodat bezoekers snel de oplossing vinden die past bij hun situatie. Gebruikers kunnen vanaf nu hulpmiddelen zoeken die helpen bij een bepaalde activiteit, zoals ‘boodschappen doen’, maar ook die passen bij de eigen situatie, bijvoorbeeld ‘epilepsie’. Centraal op de homepagina staat een zoekbalk, zodat gebruikers ook direct kunnen zoeken op een zelfgekozen term. 

Meer weten?

Ga naar www.hulpmiddelenwijzer.nl of volg de Hulpmiddelenwijzer via LinkedIn. Kom je iets tegen dat nog niet helemaal goed werkt of heb je ergens vragen over? Laat het ons dan weten.