Naar hoofdinhoud Naar footer

Deel deze pagina via:

Nieuwe handreiking ‘Voor toediening gereed maken’

Gepubliceerd op: 16-11-2022

Als bevoegd verpleegkundige of verzorgende maak je vaak een geneesmiddel klaar voor toediening aan de cliënt. Er is nu zowel een nieuwe handreiking als een nieuwe richtlijn ‘Voor Toediening Gereed Maken’ (VTGM). Deze ondersteunen je om dit veilig te doen.

De nieuwe Handreiking Voor Toediening Gereed Maken en de Richtlijn Dubbele controle bij VTGM helpen je geneesmiddelen klaar te maken voor toediening, met zo min mogelijk risico voor de cliënt én voor jezelf. De handreiking en de richtlijn zijn geautoriseerd door V&VN. Lees meer informatie op de website van V&VN.

Download de handreiking en richtlijn via de website van V&VN:

Fouten voorkomen

De nieuwe stappenplannen VTGM bij parenteralia (geneesmiddelen die via injectie of infusie worden toegediend) en bij oralia (tabletten, capsules en drankjes) helpen je het hele proces goed te doorlopen en fouten te voorkomen. In de handreiking vind je ook aanbevelingen voor het management van zorgorganisaties over belangrijke randvoorwaarden bij VTGM door verpleegkundigen en verzorgenden.

Vervanging van oudere richtlijn en instructie

De handreiking vervangt de Richtlijn VTGM van parenteralia op verpleegafdelingen in ziekenhuizen (V&VN & NVZA, 2009) en de Landelijke instructie VTGM van medicatie in verpleeg- en verzorgingshuizen (V&VN, 2008).