Naar hoofdinhoud Naar footer

Deel deze pagina via:

De toename van slimme zorg

Gepubliceerd op: 20-04-2023

In de ouderenzorg wordt er steeds meer gebruik gemaakt van slimme zorg: zorg waarbij menselijk contact wordt versterkt door technologie, in plaats van dat het wordt vervangen. Hieruit zijn een aantal nuttige zorginnovaties ontstaan. Hieronder lichten we drie voorbeelden van Zorg van Nu uit.

Eten met een anti-tril lepel

Met een anti-tril lepel kan je cliënt weer zelfstandig eten. Het maakt het eten makkelijker, omdat de lepel de trillingen van de hand opvangt als je cliënt bijvoorbeeld last heeft van een tremor of trillingen in de arm. De beweging wordt vervolgens hersteld waardoor de lepel stabiel blijft en het eten er niet vanaf valt. 

YouTube video thumbnail

Oogdruppels toedienen met een druppelbril

De druppelbril is er voor de cliënt die het lastig vindt om zelf oogdruppels toe te dienen, omdat hij/zij bijvoorbeeld trillende handen heeft of niet genoeg kracht of grip heeft. Met de druppelbril lukt dat wel. In de bril zitten kleine gaten waar je het flesje met vloeistof in kan plaatsen. Door je hoofd naar achter te houden en in het flesje te knijpen, kunnen de oogdruppels worden aangebracht. 

YouTube video thumbnail

Deurbel voor doven en slechthorenden

Wanneer je aanbelt bij ouderen die slechthorend worden of zijn, is de kans groot dat ze deurbel niet of nauwelijks horen. Met deze deurbel hebben ze wel door dat er iemand voor de deur staat. Er zit een flitslamp op met een flitslicht dat afgaat als er iemand aanbelt. Een alternatief is een trilapparaatje dat trilt als er iemand voor de deur staat. 

Zorg van Nu 

Zorg van Nu is een initiatief van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. Op de website staat veel informatie over zorgtechnologie, e-health en digitale zorg. Denk aan welke zorginnovaties er zijn, een wegwijzer en praktische hulp voor zorggebruikers.