Naar hoofdinhoud Naar footer

Deel deze pagina via:

CBS: Meer 75-plussers seksueel actief

Gepubliceerd op: 31-03-2023

Intimiteit en seksualiteit horen bij het leven. Beiden dragen bij aan de kwaliteit van leven en welzijn, dankzij gevoel van onder andere verbondenheid en vitaliteit. Uit de pas gepubliceerde cijfers van het CBS blijkt dat meer 75-plussers seksueel actief zijn, wat een positieve ontwikkeling is.

Oorzaken van toename 

In samenwerking met het RIVM, Rutgers en Soa Aids Nederland voerde het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) een Gezondheidsenquête/Leefstijlmonitor uit. Het onderzoek toont onder andere seksuele activiteit in verschillende leeftijdsgroepen. In 2014 gaf 16 procent van de 75-plussers aan seksueel actief te zijn. In 2022 was dit getal gestegen naar 27 procent. Volgens het CBS heeft dit verschillende oorzaken: 

  • Het aandeel van 75-plussers dat nog thuis woont met een partner is gestegen van 46 naar 51 procent. Deze groep is seksueel actiever dan de groep alleenstaanden. 
  • De grotere groep die in 2022 aangaf seksueel actief te zijn, heeft de seksuele revolutie van de jaren 60 meegemaakt. Hierdoor is intimiteit en seksualiteit een belangrijk onderdeel van hun leven. 
  • Er is meer openheid in zorginstellingen zoals verpleeghuizen over seks. Dit komt ten goede van het seksleven van 75-plussers. 

Positieve effecten

Seksuoloog Astrid Kremers van sexuoloog.nl benadrukt dat het niet gaat om het feit dat je een seksleven hebt, maar dat je een plezierig seksleven hebt. "Een plezierig seksleven heeft positieve effecten op lichaam, geest en je relatie". 

Ook in het verpleeghuis

Het is belangrijk om te erkennen dat ook ouderen nog seksuele gevoelens en romantische behoeften kunnen hebben. Het bespreekbaar maken van seksualiteit in het verpleeghuis kan een eerste stap zijn. In het thema Intimiteit en seksualiteit vind je meer tools en tips om hiermee aan de slag te gaan.