Naar hoofdinhoud Naar footer

OntregelLab: Samen leren hoe je administratielasten blijvend vermindert

Datum/tijd

Dinsdag 11 juni 2024 van 10.00 uur tot 16.00 uur

Aftekenlijsten, het ECD, de MIC-meldingen, medicatieveiligheid… Het zijn oorzaken van onnodige regeldruk, ergernis en tijdverspilling voor veel zorgprofessionals. Wil jij met je team of collega’s een einde maken aan onnodige administratielasten in jullie organisatie, maar is het een zoektocht om deze blijvend te verminderen? Dan is dit traject iets voor jullie. Tijdens een reeks van 5 bijeenkomsten gaan jullie aan de slag met jullie eigen ontregelvraagstuk. Daarbij worden jullie begeleid door experts van Vilans op het gebied van verandermanagement en worden jullie geïnspireerd door andere deelnemende organisaties.

Voor wie? 

Voor iedereen in de gehandicaptenzorg en/of verpleeghuiszorg die met het verminderen van administratieve lasten bezig is of wil. Denk bijvoorbeeld aan beleid-, kwaliteit- en stafmedewerkers, begeleiders en verpleegkundigen. 

We vragen daarbij aanwezigheid van minimaal 2 personen per deelnemende organisatie. De ervaring leert dat dat de kans op succesvol ontregelen daarmee een stuk groter is. Lukt dat niet, neem dan contact op. 

Meer informatie over het traject

De bijeenkomsten hebben het karakter van een werksessie: aan het einde van elke bijeenkomst gaan jullie naar huis met een concrete uitgewerkte volgende stap waarmee je direct in de praktijk aan de slag kan. Elke bijeenkomst heeft een thema. Vóór de start van het traject zijn er ook nog twee optionele informatiebijeenkomsten. Hierbij vind je het overzicht van de data: 

  • 13 mei: Optionele informatiebijeenkomst (14.30-15.30 uur online) - meld je aan via deze link 
  • 11 juni: Gedegen van start (10.00-16.00 uur op locatie) - Gedurende deze dag komen jullie tot een gedegen (of verbeterd) plan van aanpak. Onderwerpen die bijvoorbeeld aan bod komen zijn probleemanalyse, kansen, valkuilen en de cirkel van invloed. 
  • 9 september: (VVT) of 12 september (GHZ) - Voorbeelden & reflectie (14.00-16.00 uur online) - Terwijl jullie bezig zijn in de praktijk komen jullie barrières tegen. In deze bijeenkomst is er ruimte om tips uit te wisselen hoe daarmee om te gaan. Daarnaast komen er inspirerende voorbeelden vanuit de praktijk aan bod.  
  • 17 oktober: Cultuur & gedrag (10.00 uur-16.00 uur op locatie) - Bij verminderen van administratieve lasten spelen cultuur en gedrag een grote rol. Hoe werkt dat en hoe kan je daarmee omgaan? Een veranderkundig expert neemt jullie hierin mee. Aan de hand van werkvormen komen jullie tot wat dat betekent voor jullie vraagstuk. 
  • 12 november (VVT) of 14 november (GHZ): Doen & blijven doen (14.00-16.00 uur online) - De eerste resultaten kunnen zichtbaar zijn, maar hoe zorg je ervoor dat verandering blijvend is? Dat het onderdeel wordt van de cultuur en dagelijkse praktijk? Een veranderkundig expert komt hierover vertellen en er is ruimte voor vragen en uitwisseling. 
  • 10 december: Opbrengsten & hoe nu verder (14.00-16.00 uur online) - Afsluitende bijeenkomst: we vieren de bereikte resultaten, kijken vooruit welke uitdagingen we nog verwachten en wisselen uit hoe daarmee om te gaan. 

Wat vraagt het? 

  • Deelname is gratis, maar niet vrijblijvend. 
  • 5 bijeenkomsten (2x 6 uur fysieke bijeenkomst, 3x 2 uur online bijeenkomst), aanwezigheid met minimaal 2 personen. 
  • Een eigen vraagstuk om mee aan de slag te gaan: een thema waarop jij en jouw organisatie administratieve lasten willen verminderen. Denk bijvoorbeeld aan ECD, MIC-meldingen, zorgplan et cetera. 
  • Commitment in de organisatie om op jullie onderwerp een echte verandering teweeg te brengen. 
  • Voor aanvang een persoonlijk voorgesprek. Tijdens dit gesprek wordt onder andere samen gekeken naar mogelijke vraagstukken. 

Wat levert het op? 

  • Tijdens de bijeenkomst werken jullie aan het eigen vraagstuk. Je gaat dus aan het einde van de bijeenkomsten steeds weg met praktische stappen verder voor jullie eigen organisatie. 
  • Dit doen jullie onder begeleiding en advies van veranderkundig experts van Vilans. 
  • Aan de trajecten doen meerdere organisaties mee, waardoor je ook van elkaar leert en inspiratie opdoet. 
  • Gedurende de looptijd van het OntregelLab zijn coaches beschikbaar om mee te sparren wanneer dit nodig is. 
  • Aan het einde: een impuls aan het blijvend verminderen van administratieve lasten op jouw meegebrachte vraagstuk. 

Aanmelden 

Meld je voor het traject aan via deze link. Let op: je meldt je aan voor een intakegesprek voor de bijeenkomsten. Na je aanmelding nemen wij contact op om een persoonlijk voorgesprek in te plannen. 

Heb je vragen of wil je meer informatie? 

Stuur dan een mailtje naar minderregeldruk@vilans.nl of meld je aan voor de informatiebijeenkomst: 

Locatie

Online en op locatie