Toon zoekbalkToon menu

Kennisplein voor verpleging, verzorging, zorg thuis en eerste lijn
Zorg en dwang

Samen werken aan persoonsgerichte zorg met de Wzd

Persoonsgerichte zorg doe je altijd samen. Met cliënt en naasten, met zorgprofessionals en multidisciplinaire teams in een zorginstelling of met alle betrokkenen bij ambulante zorg. Ook als het gaat over vrijheid en veiligheid of mogelijke onvrijwillige zorg.

Ken je cliënt-poster

Hoe goed ken jij jouw cliënt? Weet je wat zijn wensen en voorkeuren zijn of wat hij (of zij) vervelend vindt? Deze invulplaat helpt je om dit in kaart te brengen. Zo kun je nog beter zorg en ondersteuning op maat bieden en onvrijwillige zorg zoveel mogelijk voorkomen.

Terug naar boven  

In gesprek met cliënt en naasten

Beslissingen over zorg (dus ook over onvrijwillige zorg) neem je samen met de cliënt en/of naasten. Dat is vaak een lastig en soms ook emotioneel onderwerp. Hoe ga je het gesprek aan en kom je samen tot een goede beslissing? Deze tool helpt daarbij.

  • Gesprekskaartjes

    Het kan best lastig zijn om met je cliënt en de familie in gesprek over wat voor hem of haar nou echt belangrijk is. Wat zijn de juiste vragen en hoe komen jullie tot de kern? De gesprekskaartjes uit de Wzd-wijzer bieden houvast bij het aangaan en voeren van deze gesprekken. De kaartjes helpen om op een laagdrempelige manier met cliënten en familie in gesprek te gaan over thema’s die voor hen belangrijk zijn.  

Download de gesprekskaartjes (pdf).
Download lege kaartjes om zelf in te vullen (pdf). 

Terug naar boven  

 

Reageer op deze pagina

Wil je reageren op Zorg voor Beter? Lees dan eerst de spelregels door.