Toon zoekbalkToon menu

Kennisplein voor verpleging, verzorging, zorg thuis en eerste lijn
Werkplezier

Dilemma's ‘Gebruik richtlijnen in de praktijk’

In de dagelijkse praktijk moeten veel keuzes worden gemaakt. Dat zijn soms dilemma’s. Dilemma's zijn moeilijke keuzes tussen twee of meer mogelijkheden. Bij een verandering wil je mensen meenemen, de juiste keuzes maken en weerstand wegnemen. Met meer mensen dilemma’s bespreken kan helpen om het gebruik van richtlijnen in de praktijk beter te begrijpen. Zo kun je samen tot een goed besluit komen dat het beste past bij hoe jullie willen werken.  

Met onderstaande dilemma's kun je met jouw team in gesprek gaan. Meerdere dilemma's bespreken? Maak gebruik van de serie dilemma's. Hoe? Dat wordt uitgelegd in deze toelichting bij deze werkvorm.

Wil je de dilemma’s uitprinten zodat je ze kan bespreken met collega’s? Download dan hier de kaartjes, print en knip ze uit.   

Hoe bepaal jij de zorgtijd? 

  1. Op basis van het werktempo van individuele medewerkers. 
  2. Op basis van vastgestelde regels. 
Bepalen welke zorg nodig is met het zorgleefplan

Met het zorgleefplan en de planning kun je per cliënt bepalen welke zorg er nodig is. En hoeveel tijd dit zal kosten volgens de indicatie. Maar niet iedere cliënt is hetzelfde en niet iedere medewerker werkt in hetzelfde tempo. Hoe ga je daarmee om? Een gezamenlijk besluit waarop je de zorgtijd baseert, kan helpen. 

‘Er zijn collega-verzorgenden die vraag-verlegen zijn. Die lopen elke keer uit, maar die durven dan niet te vragen om meer tijd. En er zijn binnen een team altijd mensen die snel klaar zijn en mensen die consequent gewoon meer tijd nodig hebben. Dus welke tijd hou je dan aan? De snelle of de langzame tijd, of ga je daar middenin zitten?’ De verzamelde tips, veelgestelde vragen en ervaringen van andere organisaties kunnen je helpen. Deze zijn gebundeld en kun je bekijken: ​

Terug naar 'Hoe gebruik je de richtlijnen in de praktijk'

Reageer op deze pagina

Wil je reageren op Zorg voor Beter? Lees dan eerst de spelregels door.