Visgraatmethode
Je gaat heel gestructureerd op zoek naar de achterliggende oorzaken van een proces of thema waar jullie regeldruk op ervaren. Dat doe je door vijf keer de waarom-vraag te stellen. Dat brengt je echt bij de kern van het probleem.
Doel
Duidelijk krijgen waaraan je moet werken om regeldruk te verminderen via de Visgraat: dieper ingaan op de oorzaken van een concreet regeldrukprobleem door vijf keer de waarom-vraag te stellen.
Hoeveel tijd kost het?
70 minuten voor je team
15 minuten voorbereidingstijd procesbegeleider
Voor wie?
Multidisciplinair team van 5-8 personen die samen met jou de regeldruk aan willen pakken. Denk aan een zorgmedewerker, teamleider, ICT-medewerker en beleidsadviseur.
Aan de slag met de Visgraatmethode
Benodigdheden
Tip voor de procesbegeleider
Voor jou als procesbegeleider is het belangrijk dat je doorvraagt bij je collega’s waarom iets een probleem is. Door de waarom-vraag vaak te stellen kom je achter de oorzaken. Wees daarbij niet tevreden als een antwoord nog ruimte overlaat. Het is jouw rol om vaker de waarom-vraag te stellen dan natuurlijk aanvoelt. Leg vooraf uit dat dit helpt in het proces.
Kijk hier ook eens naar
Visgraatmethode laat kern van regeldrukproblemen zien
De Visgraatmethode is een effectieve manier als je de oorzaken van een kernprobleem wilt achterhalen. Hoe werkt de Visgraatmethode, wat levert het op en hoe kun je deze in jouw eigen organisatie toepassen?
Tijdens een Ontregelcafé in het najaar van 2021 stond de visgraatmethodiek centraal en is de methodiek getest. Lees in het veslag '
Naar de kern van de regeldruk met de visgraatmethodiek' hoe je de visgraatmethode kunt gebruiken.
In de [Ont]Regel-labs, een experimenteerruimte om tot nieuwe oplossingen voor regeldruk te komen, is ook gebruik gemaakt van de Visgraatmethode. Lees in deze blog hoe de
Visgraatmethodiek de kern van regeldrukproblemen laat zien.
Terug naar de homepage