Toon zoekbalkToon menu

Kennisplein voor verpleging, verzorging, zorg thuis en eerste lijn
Werkplezier

5 oorzaken van regeldruk

Het schrappen van regels is een goed begin om de regeldruk en werkdruk te verlagen. Als je administratieve lasten in de gehandicaptenzorg blijvend wil verminderen, ga je een stap verder. Dan ga je op zoek naar de achterliggende oorzaken. 

Wil je ontdekken wat het probleem van regeldruk is? Lees dan het rapport Regeldruk in de langdurige zorg - de boosdoeners blootgelegd. Krijg ook meteen zicht op mogelijke oplossingen, zodat zorgmedewerkers hun echte werk kunnen doen: het geven van veilige en persoonsgerichte zorg. En zodat professionaliteit, kwaliteit van zorg en vertrouwen op nummer 1 staan.

Kritisch kijkenAnimatievideo


Bekijk in deze animatie vijf oorzaken van regeldruk (2,5 minuut).

https://www.youtube.com/watch?v=knvZ5jWoy-w

Aan de slag met je team

Iedere oorzaak of combinatie van oorzaken vraagt om een eigen aanpak. Dat is een opdracht voor de zorgprofessional, maar zeker ook voor bestuurders, stafafdelingen en regelgevende en controlerende partijen.

Kijk hier ook eens naar

  • Heb je vraagtekens bij een bepaalde registratie? Ga dan het gesprek aan met je team. Gebruik hiervoor de gesprekskaarten Reflecteren op registreren. Deze zijn gebaseerd op de vijf oorzaken van regeldruk.

Terug naar de OntregelBlik


 

Reageer op deze pagina

Wil je reageren op Zorg voor Beter? Lees dan eerst de spelregels door.Reacties

sophie van Maanen 31/3/2022

Hallo,
Fijn om eens iets zinnigs te lezen wat betreft regels om regels en de druk die het geeft., mijn partner verblijft in een verpleeghuis (dementerend) en veel goede zorg mag hij ontvangen, daar is niets mis mee, maar daar zijn een aantal regels ook aan dementie onderhevig en is het soms wel nodig om aan de bel te trekken.