Toon zoekbalkToon menu

Kennisplein voor verpleging, verzorging, zorg thuis en eerste lijn
Zorg en dwang

Dilemma 1: Wat doe je als familieleden de deur op slot willen hebben?

De Wet zorg en dwang vraagt van zorgprofessionals dat zij steeds bewust de afweging maken tussen vrijheid en veiligheid. Wat zou jij doen in de volgende situatie?

Meneer De Jong (82) heeft dementie. ’s Nachts is hij vaak onrustig en wil hij nog wel eens zijn kamer verlaten om rond te gaan dwalen. Omdat het misschien gevaarlijk kan zijn voor hem en zijn omgeving wil zijn dochter dat zorgverleners ’s nachts de deur op slot draaien. Maar vanuit je organisatie is afgesproken om cliënten zoveel mogelijk vrijheid te geven. En daar hoort dus ook bij dat je de deuren niet op slot doet. Je wil immers geen cliënten opsluiten!

Hoe ga je er dan mee om als zijn familie per se de deur op slot wil hebben? Hoe voer jij het gesprek met ze?

Wij zijn benieuwd naar jullie overwegingen en oplossingen. Laat het ons weten onderaan deze pagina via de reageerfunctie.

Meer informatie over de Wet zorg en dwang vind je op onze overzichtspagina.

Download dit dilemma in pdf en hang hem op op de werkvloer.

Reageer op deze pagina

JOUW REACTIE
Wil je een link invoegen in de tekst? Zet de link tussen vierkante haken: [www.zorgvoorbeter.nl]Reacties

jantina 8/12/2021

Ik ben eigenlijk wel nieuwsgierig naar de motivatie van de dochter van meneer. waarom wil ze de deur op slot? Waar is ze bang voor? Wat voor ergs kan er gebeuren?of juist.. wat voor léuks kan er gebeuren voor meneer wanneer hij zijn kamer kan verlaten? Waarom zou meneer dit wíllen? waar is hij naar op zoek? en zo het gesprek aangaan.. wij hebben de wetenschap dat iemand met een hersenbeschadiging moeite heeft met tijdsbesef, herkennen van omgeving, op zoek is naar een prikkel, op zoek is naar antwoorden... of misschien wel naar geborgenheid, een beker warm melk.. wat deed dehr vroeger thuis 'snachts rond dit tijdtip? even een beker optimel oi rinken uit de koelkast? waar is die koelkast dan nu? en hoe maken we dat herkenbaar? dus.. oude patronen en gewoonten zien te herkennen en vooral.. sámen mét familie/partner denken in mogelijkheden!
Ik ben welzijn/Ab medewerkster, verzorgende en ORlid


Silvia Verscharen 23/6/2021

Gewon een deursensor plaatsen zodat de zorgvrager eventueel terug naar zijn kamer kan worden begeleidt. Of toch beter even nog zijn gang kan gaan mits hij niet bij medebewoners de kamers op gaat.


Pauline 22/6/2021

Een oprecht gesprek met de familie zou ik aangaan, om uit te leggen hoe belangrijk het is om iemand niet op te sluiten. Grote kans dat de frustratie hoog oploopt wat ook kan leiden tot gevaarlijke situaties.
Ik zou familieleden laten invoelen hoe het zou zijn als je wakker wordt en je merkt dat de deur op slot zit . Wat voor een gevoel roept dat op? Angst, paniek en onzekerheid , iemand gaat om hulp roepen zoekt misschien in het ergste geval een andere uitweg een raam? Zo veilig is het niet om de deur op slot te draaien. Het staat recht tegenover het gevoel van veiligheid voor familieleden.
Het feit alleen al te bedenken wat een angstige momenten iemand moet beleven die er veel minder zijn als iemand de gang op loopt, het heeft een doel. Als er dan iemand is die vertrouwd een gesprek kan voeren en iemand op andere gedachten kan brengen zou mooi zijn, even een glas warme melk zoals je vroeger bij moeder kreeg.
Ik weet uit ervaring zelfs als mensen toch de straat opgaan er relatief weinig kan gebeuren. Iemand werd weleens thuis gebracht door de politie en vond dit zelf geweldig. Ook een tracker is hierin een uitkomst.
Ik zou echt familieleden willen overtuigen dat opsluiten niet de oplossing is en zelfs schade aan vertrouwen kan aanrichten zowel de bewoner in zichzelf als naar zorgmedewerkers en mede bewoners.


Lisette 22/6/2021

Ik zal eerst in gesprek gaan met de familie en luisteren om duidelijkheid te krijgen over waar hun zorg en angst vandaan komt, waar die op gestoeld is, wat hun ervaring is voordat ik hen probeer gerust te stellen, het beleid van het huis ga uitleggen en/of onze mogelijkheden geef van toezicht en begeleiding van vader. Dat is in tweede instantie.


Jacqueline 22/6/2021

De dochter kent de vader het beste en voor haar heeft het de meeste impact als hem iets gebeurt. De wens van de familie zou leidend moeten zijn. Met een camera en bewegingsmelder weet je dat meneer uit bed is. Als de ervaring van de dochter is dat hij in principe zijn weg terug naar bed vindt, als hij maar niet de kamer uitgaat, is hij in de kamer het veiligst en kan de zorg bij hem gaan kijken zodra ze daar na het signaal van de bewegingsmelder de mogelijkheid toe hebben. We weten allemaal dat de nachtzorg niet altijd direct naar iemand toe kan.


Nico 22/6/2021

Dwalen hoort er helaas nu eenmaal bij als je niet meer weet waar je bent. Ik heb liever dat we hem kunnen zien in de gang dan dat hij alleen in zijn kamer aan het rommelen is (dat is misschien wel gevaarlijker), want dan kunnen we dhr. zien en op geruststellende toon terug begeleiden naar zijn bed. Uiteraard moet je met familie in gesprek blijven en uitleggen waarom je kiest voor deze handelswijze.
Als cliënt bij het dwalenm ook valgevaarlijk is kan het heel anders worden, dan moet je misschien wel verhinderen dat cliënt niet onbegeleid uit bed kan en kun je te maken krijgen met onvrijwillige zorg zoals beschreven in de Wzd.
Specialist ZA (geestelijke gezondheidszorg)


Astrid Peeters 22/6/2021

Indien uitluistersysteem/ cameratoezicht aanwezig is, hoeft er geen slot op de deur.
Men wordt dan immers tijdig gealarmeerd en er moet dan wel meteen gereageerd worden door verplegend/ verzorgend personeel... daar moet de familie van op aan kunnen.


rita van der molen 22/6/2021

ik zou de deur niet op slot doen en in gesprek gaan met familie en aanbieden om concreet begeleiding toe te zeggen in de nacht / eventueel met cameratoezicht regelmatig te checken wat er gebeurt. de client is vrij om 's nachts ook even op te staan en wat te lopen.


Marian 22/6/2021

Eerst de bewegingsmelder aan en dhr. begeleiden en observeren waarom dhr. dwaalt, of hij te begeleiden is . Uit proberen wat muziek doet , nachtlampje . Maar niet meteen deur op slot uitleggen aan familie dat het niet zomaar mag en dat het in de voor hem nieuwe situatie ook gevaarlijk kan zijn opgesloten te zitten. we hebben camera's zo kan je op afstand goed waarnemen wat hij doet helpt ook weer in je manier van begeleiden.
verzorgende IG


Hinke 17/6/2021

Eerst samen met arts, psycholoog, zorgteam en familie uitzoeken waar de onrust vandaan komt, wat oorzaken kunnen zijn.
Dit bespreken en dan kan je medicatie inzetten, een sensor, zwaartedeken. En als iemand bijvoorbeeld altijd in een bedstee geslapen heeft is een tentbed een mooie oplossing.


farahnaz Salimi 16/6/2021

De familie hebben helaas veel te zeggen in deze tijd.
Ik zal d familie uitleggen dat ik de deur niet zomaar op slot mag doen , en als de familie dat per se willen moet de met de arts overlegd worden .
Ik ben verzorgende IG